Pedasa Antik Kenti için destek protokolü imzalandı

featured

BODRUMSICAKHABER- Muğla’da Pedasa Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı.

Muğla Valiliği 75. Yıl Salonu’nda, Vali Orhan Tavlı Başkanlığında, İl Göç İdaresi Müdürü Mehmet Kavuk, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği temsilcileri Özgen Uysal, Suat Esin, Yüksel Aslan, Muğla Turist Rehberleri Odası Başkanı Hamdi Turhan, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Hüseyin Toprak, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri Pedasa Antik Kenti ile ilgili hazırlanan destek protokolünü imza altına alındı.

Vali Tavlı, yaptığı konuşmada, Muğla’daki antik kentlerin önemine vurgu yaparak, bu protokol ile Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğünün ilgilendiği antik kentlerin diğer kurumlarla da iş birliği içinde sahip çıkılması için uğraş verdiklerini söyledi.

Toplantının sonunda Kazı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Adnan Diler yaptıkları kazılarla bilgilendirme yaptı.

– Pedasa Antik Kenti

Antik belgelerde Troya savaşı sırasında ve sonrasında Lelegler bugünkü Bodrum Yarımadası’nda sekiz kent kurmuştur. Kurulan bu şehirlerin en önemlilerinden birisi Pedasa’dır. Kendisi de Pedasa’ya komşu Halikarnassoslu Herodotos’un aktardığı bilgiye göre “Halikarnassos’un ötesinde kıyıdan içeri” konumlanan Pedasa yarımada üzerinde iskan edilmiş Leleg yerleşmelerinden birisidir.

Pedasa antik kenti Bodrum ilçesinde Konacık mahallesinden 2 kilometre yukarısında yer alır. Pedasa’da yürütülen yüzey araştırmaları sonrası 2007 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi adına Prof. Dr. Adnan Diler başkanlığında kazı ve koruma çalışmaları yürütülmektedir.

Pedasa’da bugüne kadar yürütülen kazı ve araştırmalar sonucu Karya’nın en eski Tümülüs mezarları ve konutları açığa çıkarıldı. Kültürel ve doğal değerlerin bir arada en iyi korunduğu Pedasa, antik kaynaklarda Karların Ataları olarak gösterilen Leleglerin Bodrum yarımadasında kurduğu en önemli yerleşmedir.

2007 yılından itibaren kazı, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları yürütülen Pedasa Antik Kentinde bugüne kadar sürdürülen çalışmaların ana ilkesi, koruma, araştırma ve tanıtma yolu ile Pedasa’yı yerli ve yabancı ziyaretçilerle buluşturarak kültür turizmine katkı sağladı.

Yapılması planlanan proje odaklı çalışmalarla, Pedasa’da koruma sürekliliğin sağlanması, çevre düzenleme ve restorasyon uygulamalarının yürütülmesi ile elde edilecek bilimsel bilgilerin geniş halk kitlelerine yayın yoluyla tanıtılması hedeflenmekte.(AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Pedasa Antik Kenti için destek protokolü imzalandı
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bodrum Sıcak Haber - Bodrum Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!