Hurma ağacının insanla benzerlikleri ve hurmanın akıl almaz faydaları

20210430_161506

Hurma (Phoenix dactylifera), palmiyegiller (Arecaceae) familyasından dekoratif yapraklı bir Palmiye türüdür. Palmiyeler gibi tropikal, ılıman ve çöl ikliminin görüldüğü yerlerde yetişir. Kazık ve saçakkök yapısına sahiptir. Ağacın pürüzlü gövdesi gri ağırlıklı kahverengi gibidir. Kardeşlenme eğilimi vardır. Gövdesinden ve altından yavrular verebilir.

Hastalıkları önlüyor

Şeker, protein, lif ve yağın dışında 15 farklı mineral ve C, B1, B2, niasin ve A Vitaminleri içeriyor. Dişlerin çürümesini önleyen flor ve bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser önleyici işlevi olan Selenyum gibi minerallerde hurmalarda bulunuyor.

Hafızayı güçlendirir. Kanseri önler. Antioksidan kaynağıdır. Doğumu kolaylaştırır.

Hurmanın Faydaları;

Kalp İlacı

Sâd İbn-i Ebî Vakkas (r.a.) hasta olduğunda Resûlûllah (s.a.v.) Efendimiz hasta zi­yaretine giderler “Mübarek ellerini göğsüme koydu. Hatta ben mübarek elinin soğukluğunu kalbimde hissettim. Sonra -“Sen kalp hastalığına yakalanmışsın! Sakif’in kardeşi Haris İbn-i Kelede’ye git. Tedavi ol. O tabib birisidir. Medine’nin Acve hurmasından yedi tane al­sın, onları çekirdekleri ile beraber dövsün (öğütsün) sonra onu süt ile yağ ile sulandırarak sana yedirsin.” Sâd (r.a.) böylece bu hastalıktan kurtulmuştur.

Kısırlık İlacı
Hurma bol miktarda fosfor ihtiva ettiği için kısırlık tedavisinde ila­hi bir ilaçtır. Polenli hurma macunu yapılıp yenmeye devam edilir.

1- 8. âyette Zekeriya (a.s.)’in “Yarabbi zevcem kısır, ben ise ihtiyarım nasıl çocuk sahibi olabilirim” sualine.

2- 25. Âyet-i Kerîme’de doğum sancısı çeken Meryem validemize hurma ağacını silkele ve hurmaları dökülüversin (ye) mealindeki -hurmanın, kısırlık tedavi edici ve doğum kolaylaştırıcı etkisi bulunaktadır.

3- 24. Âyet-i Kerîme’de “Sakın mahzun olma muhakkak ki Rabbin senin alt yanında bir su deresi meydana getirdi.”

Gözleri Kuvvetlendirici Özelliği Vardır: Hurmanın çok zengin bir A vitamini kaynağı olduğunu söylemiştik. A vitamini gözlerin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden birisidir. Düzenli olarak hurma tüketimi göz sağlığını ve göz sinirlerini korur. 

Kemiklere Faydalıdır: Bol miktarda kalsiyum ve fosfat içeren hurma genel anlamda kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur. Bunun yanında kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur, vitamin eksikliğinden dolayı oluşabilecek kemik hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır. 

Ruh Sağlığını Korur: Günümüzün en önemli hastalıkların başında stres ve stres kaynaklı hastalıklar olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Bilimsel çalışmalar hurmanın içerdiği bol miktardaki B6 vitaminin sinir sitemini ve kasları önemli ölçüde güçlendirdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca hurmanın yine bol miktarda içerdiği magnezyumun sinir sistemi üzerinde ciddi etkisi vardır. Günde ortalama 7-8 tane hurma tüketildiğinde stres ve stresin neden olduğu biline ve bilinmeyen birçok hastalıktan kendimizi korumuş oluruz. 

Damar Sertliği ve Kolesterole İyi Gelir: Günümüzde en sık rastlanan hastalıkların arasında şüphesiz damar sertliği, damar tıkanıklığı ve kolesterol vardır. Özellikle damar sertliği ile alakalı rahatsızlıklara hasta sayısı günden güne artmaktadır. Hurma içerdiği zengin vitamin ve besin kaynaklarıyla özellikle damar sertliği hastalıklarına karşı çok etkilidir. Ayrıca kalp damar hastalıklarına yakalanma oranını da düşürür. 

Hurmanın İnsanlarla Olan Benzerlikleri;

“Hurma ağacı halamız sayılır.”

Bazı dini kaynaklarda Hz. Âdem’in yaratıldığı toprağın elekten geçirildiği, elekte kalan topraktan da hurmanın yaratıldığı ifade edilir. Hurma Arapça’da  “nakhle” olarak adlandırılır ve bu kelimenin Türkçe karşılığı da “elekte kalan” olarak ifade edilir.

Hurma ağacının da bir kalbi var!

Hurmanın “gummar” bölgesi olarak adlandırılan yeri insanın kalbiyle eşleştirilir ve her nasıl ki insan kalpsiz yaşayamazsa hurma ağacı da gummar bölgesine aldığı herhangi bir darbeyle hayatına devam edemez.

Hurmanın ömrü, insan ömrü gibi ortalama 60-70 yıl arasındadır.

 Hurma ağaçlarını da dişi ve erkek olmak üzere iki cinsiyete ayırabiliriz.

Erkek hurma ağacına fahl (male palm), dişi hurma ağacına ise ünsa (female palm) denir ve Dişi ağaçlar yakınlarında erkek ağaç olmadan üreyemezler.

Erkeklerin spermleri ile erkek hurmanın polenlerinin kokusu aynıdır.

Ağaç gövdesinden (anne ağaç) alınıp anne ağaçtan uzak bir yere dikilen yeni filiz (yavrusu) büyüyemez.

Exit mobile version