Kadınlar Kompost Yapımı İle Hem İsrafı Önlüyor Hem de Doğayı Koruyor

WhatsApp-Image-2022-06-16-at-10.29.29-1

BODRUM HABER – Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayım Dairesi Başkanlığının destekleri ile   Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi tarafından “Anka Kuşu Misali Kadınlarımız Zeytinleri ile Birlikte Doğacak” projesi yürütülüyor.

İzmir Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yürütülen projede 13 ilçeden 60 kadın üretici katılım sağlıyor. Zeytin yan ürünlerinin değerlendirilmesi, zeytin yetiştiriciliği açısından sürdürülebilirliğin sağlanması ve organik artıkların değerlendirilmesi açısından sürdürülebilirliğin sağlanması olarak 3 aşamadan oluşacak eğitimlere kadınların ilgisi büyük oldu.

8 Mart Dünya Kadınlar Gününde tanıtım lansmanı ile başlayan projede ilk etapta başta yangından zarar gören zeytin alanlarında bakım-onarım çalışmaları ile başladı. Zeytin bakım ve besleme eğitimleri sonrası Isparta ve Burdur illerine teknik gezi düzenlenerek kadınların atıklardan kompost yapımını yerinde görmeleri sağlandı. Kadın kooperatifleri ile bir araya gelen kadın üreticiler örgütlenme bilgi aldı.

Proje kapsamında en son Ortaca İlçesi Mergenli Mahallesinde üreticilere yapılan etkinlikte  evsel ve doğa atıklardan kompost yapımı gösterildi. Kompost yapımında kullanılan bokashi kovası dağıtıldı.

Yapılan etkinliğe İl Müdür Yardımcısı Erizan Yılmaz, Ortaca Sağlık İlçe Müdürü Dr. Ayşe Binol Akdağ, Ortaca İlçe Tarım ve Orman Müdürü Okan Bilgiç, Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Şaban Sarıkaya, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Levent Uyan, Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, ve üreticiler katıldı.

Konuşmalarda Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü projelerle üreticilerin bilgilendirilmesi ve desteklenmesi çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Okan Bilgiç ilçenin tarım potansiyelinden söz ederek bu potansiyeli daha ileriye taşımak ve çeşitlendirmek için yapılan çalışmaları anlattı.

İl Müdür Yardımcısı Erizan Yılmaz konuşmasında Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak kadın üreticilere tanınan pozitif ayırımcılığa değinerek kadın çiftçilere verilen destek ve yapılan çalışmaları aktardı. Kadınların her alanda başarılı olduğuna vurgu yapan Yılmaz, projelerde gösterdikleri başarılara ve istihdam konusuna değindi.  Zeytinin Muğla için vazgeçilmez bir ürün olduğunu ve zeytin ile ilgili birçok proje yürütüldüğünü kadınlara yönelik ise  “Anka Kuşu Misali Kadınlarımız Zeytinleri ile Birlikte Doğacak” projesi ile yürütüldüğünü söyledi.

İzmir Bornova Zeytincilik araştırma Enstitüsünden Dr. Ayça Akça Uçkun zeytin bakım ve besleme hakkında bilgi vererek, kompost yapımını gösterdi. Sıcak ve soğuk kompost yapımını anlatan Dr. Uçkun, bokashi kovası ile kompost yapımına ayrıca değindi.

Etkinlik sonunda kadın üreticilere bokashi kovası ve fermantasyonu sağlayan kepek dağıtıldı.

İkinci gün etkinlik Bodrum İlçesinde başta yangından zarar gören zeytinlik alanlarda incelemelerle devam etti. Yerinde yapılan incelmelerde üreticilere bilgiler verildi.

 

Exit mobile version