BODRUM HABER – Planlama geleceğe yönelik değerlendirmede bulunma, ihtimalleri göz önüne alma, kıyaslama yapma, kişilerin etrafındakilerle düzenli etkileşime girmesini sağlayan faaliyetler olarak söylenebilir. Bu açıdan planlama, şuanda var olan koşullardan geleceğe doğru ilerleyen işlemler olarak da tanımlanabilir. Planlama sürecinin beş aşaması bulunmaktadır. Bunlar; hedef belirlemek, araştırma yapmak, plan yapmak, planın onayı ve uygulama aşamalarından oluşur. Şimdi Bodrumla ilgili hemen akla gelen sorular şunlar?
- Bodrumun imar uygulamaları ve imar planlaması ile ilgili hedefleri belirlenmiş midir?
- Bu konuda yeterince bilimsel çalışma ve araştırmalar yapılmış mıdır?
- Anlık planlar yerine gelecek planları yapılabilmiş midir?
- Yapılan planlar birilerine rant sağlamakta mıdır?
- Onay veren merciler imar planlarına sadık kalarak onay verebiliyorlar mı? Veriyorlar mı?
- Onaylanan ruhsatlar daha sonra deliniyor mu? Kontrolü sağlanıyor mu?
Gerçekte bu soruları artırmak mümkün ve istediğiniz kadar artırabilirsiniz.
Bu konu Bodrum şehir planlaması açısından ele alındığında ise planlama kapsamında yürütülen tüm işlemlerin bir süreç içerisinde işlemediği açıktır. Bodrumda imar planlaması, yasal açıdan yetkili olanlar ile yerleşim biçiminin gelecekteki halinin belirlenmesinde sorumluluk sahibi olan idarenin, bölgede yaşayanların yararlarını gözetecek şekilde bölgede fiziksel olarak yaptığı değişiklikler ve işlemler olarak görülmelidir. İmar planlarının başarılı olabilmesi için plan kapsamında farklı dallardan uzmanların bulunması şarttır. Bu açıdan mimarlık, tasarım, peyzaj benzeri meslek birlikleri ve STK’larında olması şarttır. Ancak Bodrum da özellikle bu durumun çok dikkate aldığı söylenemez.Geleceği gözeterek oluşan planlar ile ancak Bodruma fayda sağlayacaktır. Yapılan planlamalar birilerine rant kapısı olmaya başladığında bölgesel dinamiklerin bozulacağı da aşikârdır. Bu bakımdan imar planlarının yönetmeliklere göre hedefi belli yerlerde ve bölgelerde dönüşümü sağlamak ve bölgesel ihtiyaçlara göre şehirleşme süreci ön plana çıkmalıdır. Bodrumda ise bir takım araştırmalar, coğrafi veriler, maddi imkânlarla alakalı olarak araştırmalar neticesinde oluşturmanın yanında yer üstü ve yer altı kaynaklar ile antik yaşamdan kalan bölgelerde doğru şekilde planlamaya dâhil edilme zorunluluğu vardır. Bodrum da insanların ihtiyaçları, bölge içerisinde sağlık ve eğitim kurumlarının sayısı, bölgedeki nüfus sayısı, bölgenin istihdam seviyesi, sektörel durumlar gibi etmenler imar planı kapsamına alınmaktadır. Bodrumda imar planlarının bazı niteliklere sahip olması şarttır. Sahip olması gereken nitelikler şunlardır;
- Genellik İlkesi,
- Geniş Kapsamlılık İlkesi,
- Uzun Süreli Olma İlkesi,
- Zorunluluk İlkesi,
- Nesnellik İlkesi,
- Açıklık İlkesi,
- Esneklik İlkesi,
İmar planlarının Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik’te yer alan düzenlemeler ile bazı yargı kararları içerisinde ele alınan “şehircilik ilkeleri” adlı esaslara uygun şekilde oluşturulması gerekmektedir. Türkiye’de planlamanın hukuki dayanakları karmaşık bir yapıya sahiptir. Merkezi yönetime bağlı olarak pek çok bakanlık ve kamu kurumu ile çeşitli yerel yönetim organları farklı ölçeklere sahip planları yapmak ve uygulamakta birlikte sorumludurlar. Kurumlar sahip oldukları vizyon ve bakışına uygun plan hazırlama gayesi içindedirler. Bodrum ölçeğinde bakıldığında ise kurumlar arası ilişkilerin, iletişimin ve işbirliğinin yeteri kadar güçlü olmaması nedeniyle bir kurumun hazırladığı bir imar planı diğer kurum tarafından uygun görülmemekte ve beğenilmemektedir. Özellikle imar planlarının uygulanması safhasında çatışmalar ve anlaşmazlıklar kurumlar arasında sıklıkla yaşanan bir gerçektir. Bodrum ve çevresi bu durumdan en çok zararı görmektedir. Bölgemiz halkıda ciddi oranda bundan zarar görmektedir. Her kesimin işine yarayacak ve tamam diyeceği bir planlama gelecekte Bodrum’un marka kent olmasına bir adım daha etken olacaktır. Şuan ki mevcut durumdan ve gelinen noktadan kimsenin memnun olduğunu düşünmüyorum…..