Mübadelenin 100. Yılı Bodrum’da Anıldı

featured

BODRUM HABER – Mübadelenin 100. Yılı Anısına Trafo Kafe’de “Göç Anıları” söyleşisi ve fotoğraf sergisi gerçekleştirildi.

Etkinlikte söz alan Nuran Yüksel “Dünya Barış Dostluk ve Kardeşliği adına umutlarımızı çoğaltıp umutlar getirdiniz” diyerek başladı.  Sözlerine Türkiye, Yunanistan mübadelesi veya değişimi 30 Ocak 1923 tarihinde Lozan’da yapılan bir protokol ile gerçekleşmişti. 2 ülkenin kendi yurttaşlarını din esaslı zorunlu göçe  tabii tutmasına bir başka deyişle azınlıkların değiş tokuşuna verilen addır mübadele.  Mübadeleye zorunlu tutulan kişilere de mübadil denmiştir. Mübadele ile 1.200.000 Ortadoks, Hristiyan, Rum Anadolu’dan Yunanistan’a 500 bin Müslüman Türk’de  Yunanistan’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda bırakılmıştır. Değişimin büyük bölümü 1923 -24 yıllarında gerçekleşmiş olsa da geriye kalan çok az sayıda mübadelenin değişimi 1930’lara kadar  devam etmiştir. Yapılan bu göçler her 2 ülkenin ekonomisinde büyük travmalara sıkıntılara yol açmıştır. Bugün 15 yıldır Belediyemiz çatısı altında sürdürmeye çalıştığımız Bodrum sözlü tarih çalışmaları grubu olarak mübadelenin 100, yılında insanın hayatını değiştiren belki de o hayatlarda onarılmaz yaralara  sebep olan mübadillerin çocuklarından anılarını büyüklerini hatırlamalarını ve bir kez daha onlardan dinleyip kayıt altına alarak geleceğe not düşmeyi düşündük “ dedi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras “Biz mübadeleyi konuşurken Cumhuriyetimizin de 100. Yılını da atlamayalım. Hem Cumhuriyetimizi n hem de Mübadelenin 100. Yılını anıyoruz diyelim. Aslında Mübadiller Cumhuriyeti kurdu diyebiliriz. Çünkü Atatürk’te bir mübadildi. Önce Makedonya sonra Selanik’ten Anadolu topraklarında biten serüven bize Cumhuriyeti hediye etmiştir” dedi.

Belediyenin sosyal medya hesabından canlı olarak yayınlanan söyleşide, mübadelede Yunanistan’dan tekneler ile Bodrum’a gelen ailelerin bulunduğu fotoğraf sergisi ve yine o yıllarda siyah beyaz çekilmiş, Şükrü ve Taylan Gürel’in hazırladığı mübadeleyi anlatan kısa film gösterimi gerçekleşti.

İzlenen film gösteriminde duygu dolu anlar yaşayan Başkan Aras söyleşi sonunda, “Burada İki Yaka Kültür Festivalini düzenliyoruz. Herodot Haftası ve Sempozyumunu başlattık. Akdeniz Edebiyat Günlerinde, Yunanistan’ın önceki başbakanlarından şimdiki Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yorgo Papandreu da bizleri ziyaret etti. Aynı şekilde Leros’ta yapılan Barış Festivaline her zaman davetliyiz” diyerek barış ve kardeşlik mesajları verdi. Söyleşi sonunda Başkan Aras’a eski Bodrum fotoğrafı hediye edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mübadelenin 100. Yılı Bodrum’da Anıldı
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bodrum Sıcak Haber - Bodrum Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!