BODRUM HABER – Bodrum Belediyesi ve Bodrum Ticaret Odası’nın destekleriyle başta Türkiye olmak üzere dünyanın farklı üniversitelerinden bir araya gelen akademisyenlerin kurduğu Bodrum Institute tarafından stratejik planının şekilleneceği Arama Konferansı gerçekleştirildi.
Bodrum Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleşen konferansa Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli, eski Bodrum Kaymakamlarından emekli Vali Cumhur Güven Taşbaşı, Bodrum Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya, Bodrum Institute yönetimi, akademisyenler ve STK temsilcileri katıldı.
“Ülkemiz ve Bodrum’un ihtiyacı yeni fikirler üretilmesi”
Haziran 2022’de faaliyetlerine başlayan Bodrum Institute Arama Konferansının açılış konuşmasını gerçekleştiren Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum’da daha önce hayata geçirilmemiş bir projenin hayata geçirildiğini belirterek şunları söyledi:
“Biz de bu projeye belediye olarak tüm desteğimizi sağlıyoruz. Özellikle ülkemizin ve Bodrum’un ihtiyacı olan yeni fikirlerin, yeni projelerin üretilmesi ve hayata geçirilmesi. Ülkemizin ihtiyacı olan bu. Özellikle akademik çevrelerin bu işlerde olması, bizlere rehberlik etmesi çok önemli.”
Kuruluş aşamasından itibaren önemli çalışmalara imza atacağına inandığı Bodrum Enstitüsü’nün perspektif bir çalışma yürüttüğünü sözlerine ekleyen Başkan Aras, “Yurt dışından öğrenciler getiriliyor, Bodrum’un tanıtımına katkı sağlanıyor, bilimsel çalışmalar yapılıyor, uluslararası ilişkilerle ilgili burada fikirler gelişiyor. Bodrum biliyorsunuz, Türkiye’de ve dünyada çok tanınan ve ziyaret edilen bir yer.” dedi.
“Çok önemli şahsiyetler Bodrum’da yaşıyor”
Bodrum’un insan potansiyeline de dikkat çeken Başkan Aras, sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye’den çok önemli akademisyenler, çok önemli siyasetçiler, bürokrasiden gelen büyüklerimiz, kültür ve sanat dünyasından çok önemli şahsiyetler Bodrum’da yaşıyorlar ve Bodrum’da gelişime, değişime, dönüşüme katkı sağlamak istiyorlar. Ve onlarından aslında kendi bilgi ve birikimlerini kullanabileceği, paylaşabileceği böyle bir oluşum, bunu da değerlendiriyoruz. Çünkü bazen içimize çok kapanıyoruz. İçimize kapandığımızda günlük kaileler ve yoğun mesaide insan çevresini göremiyor. Burada da Bodrum Institute tam biçilmiş kaftan diye düşünüyorum.”
Bodrum Institute’e çalışmalarında başarılar dileyen Bodrum Ticaret Odası Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya ise “Umut ederim bu çok değerli girişim, Bodrum’daki sorunlar için reçete silsilesi hazırlar.” dedi.
Bodrum Institute etkinlikleri ve gelecek vizyonunun sunulması ile başlayan programda grup çalışması ve Bodrumlu yerel paydaşlarla gruplar halinde beyin fırtınası yapıldı.
Çalışma raporlarının sunulmasıyla devam eden konferansın kapanış konuşmasını gerçekleştiren Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, yerel paydaşların öneminin bir kez daha ortaya çıktığını belirtti.
“Öğrenciler, derslerini Bodrum’da daha mutlu bir şekilde yapıyor”
Bodrum Institute Koordinatörü Prof. Dr. Haldun Yalçınkaya, Bodrum Institute ile ilgili yapılan çalışmalar ve hedefleri hakkında şunları söyledi:
“Bodrum Institute, Haziran 2022’de faaliyete başladı. Şu ana kadar 10 tane farklı faaliyet yaptık ve önümüzdeki yılın planlarını yapıyoruz. Temel olarak akademisyenlerin ve öğrencilerin üniversitelere yaptığı her şeyi Bodrum’da yapmayı amaçlıyoruz. Çünkü işimizi Bodrum’da yaparsak daha mutlu bir biçimde yapıyoruz. Öğrenciler, derslerini Bodrum’da daha mutlu bir şekilde yapıyor. Bundan faydalanmak istiyoruz. Böyle bir girişim başlattık. Eğitim sistemi değişiyor, online eğitimin giderek arttığı bir ortamda öğrencilerin odalarından çıkıp akademisyenlerin ofislerinden çıkıp Bodrum’a gelip yüz yüze eğitim almasını sağlayacak bir inisiyatif. Genel anlamda sosyal bilimleri kapsıyor ama başka alanlara doğru da kayıyoruz. Bu konferansta yerel paydaşlarla, Bodrum Institute’ü nasıl görmek istiyorlarsa çağdaş yönetim kurallarıyla dizayn etmeye çalışacağız. Ondan sonra da bir planımız olacak. Bu plana bağlı olarak Bodrumluların bizden istediklerini gerçekleştireceğiz.”
“Bodrum’a tek bir üniversite değil, tüm üniversiteleri getirmeyi vadediyoruz”
“Bodrum Belediyesi ve Bodrum Ticaret Odası’nın bize verdiği destekler çok anlamlı. İlçedeki kurumlar, STK’lar, otellerin verdiği destekler var. Biz yerelden aldığımız bu destekle Bodrum’a tek bir üniversite değil, tüm üniversiteleri getirmeyi vadediyoruz.” diyen Prof. Dr. Haldun Yalçınkaya, sözlerini şöyle tamamladı:
“10 ay boyunca 4 tane yaz okulu, 3 tane çalıştay, 2 tane panel, 1 tane konferans düzenledik. 2023 yılı ekim ayına kadar olan süreçte 14 farklı faaliyet planladık. Arada başka faaliyetlerimiz de olacak. Bununla birlikte 10 farklı proje önerisinde bulunduk. Bunları yaparken öğrencilerden herhangi bir talepte bulunmadan aslında kaynağı da kendimiz yaratıyoruz. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Evrensel düzeyde bir bilgi paylaşımına neden oluyor. Aslında bu Bodrum’un kapasitesi sayesinde oluyor. Bodrum’un entelektüel kapasitesinin yüksek olması ulusal ve uluslararası akademisyen öğrencileri buraya getirmemize neden oluyor. Bu kapasite artarak devam edecek. Bugün stratejik planı hazırlayarak bunu ilan edeceğiz.”