BODRUM HABER – Kızılağaç ve çevresinde kurulmak istenen 8 adet (RES) Rüzgar Elektrik Santrali Projesi ile ilgili dava, bilirkişi raporu eksik olduğu gerekçesiyle Danıştay’dan döndü. Dava ile ilgili bölge sakinlerinin avukatı Remzi Kazmaz, mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
Kızılağaç, Kumköy, Güvercinlik, Çamlık, tepelerine kurulmak istenen 8 adet RES türbini projesi, mahalle muhtarları ve bölge sakinlerinin açtığı davalar sonucunda durmuştu. Muğla İdare Mahkemesi’nde 2 kez kazanılan davanın ardından Danıştay da kararı onadı. 3’üncü kez kazanılan dava bu kez bilirkişi raporu olmadığı gerekçesiyle Danıştay’dan geri döndü. Bölgedeki taş ocağı alanının genişletilmesi ile ilgili bilirkişi raporunun mahallelinin lehine çıkması bölge sakinlerince sevinçle karşılandı.
Bölgede yaşayan vatandaşlar bugün Kızılağaç Muhtarlığı önünde bir araya gelerek konuyu değerlendirdiler. Toplantıya Kızılağaç Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Durmuş Uçar Kızılağaç Mahalle Muhtarı Mehmet Karaca, Çamlık Mahalle Muhtarı Mehmet Karaman, bölge sakinlerinin gönüllü avukatı Remzi Kazmaz,ında olduğu çevre sakinleri katıldı.
Kızılağaç Mahalle Muhtarı Mehmet Karaca, 2 önemli dava ile karşı karşıya olduklarını dile getirerek şunları dile getirdi “Bir tanesi RES projesinin yerine karşı açtığımız dava. Diğer dava da taş kırma eleme ocağının kapasite artışına ilişkin açtığımız dava var. Bununla ilgili bilirkişiler geldi, incelemede bulundular. Raporlar mahkemeye sunuldu. Biz de ‘zeytinime dokunma’ diyeceğiz. Zeytinliklerimizi sonuna kadar savunacağız. RES’lerle ilgili de bölge muhtarları olarak 3’üncü kez açtığımız davada Bölge İdare Mahkemesi tarafından haklı bulunmuştuk. Bunu Danıştay yeniden keşif yapılması için bozdu. RES projesi doğru değil. 8 tane RES için zeytinliklerimizin yok edilmesine müsaade etmeyeceğiz.” DAVAYI 3 DEFA KAZANDIK, BU BİR REKORDUR” Avukat Remzi Kazmaz ise RES projesi ile ilgili ilk 2 dosyada bilirkişi raporunun bulunduğu davayı 3 kez kazanmalarına rağmen 3’üncü dosyada bilirkişi raporu olmadığı gerekçesiyle Danıştay’ın kararı bozduğunu dile getirerek şöyle dedi;
“Biz, RES’leri 3 defa kazandık. Bu bir rekordur. Türkiye’de 3 defa üst üste kazanılan başka bir dava gösteremezsiniz ama sağ olun siz ve muhtarlarımız arkamızda durdunuz ve davayı kazandık. Burada yapmak istedikleri 8 türbinde 2 tane büyük oteli işletebilecek elektrik ancak üretilebilir. Burada amaç kesinlikle enerji değil. O bir bahane, burada rant şahane. O rantı da biz onlara bugüne kadar koklatmadık. 3 davayı kazandık. 3’üncü davayı bilirkişiye gidilmediği için bozdular. Fakat ilk davada 25 kişilik bilirkişi raporu, ‘burada RES olamaz’ dedi. Davayı Danıştay onayladı. İkinci davayı açtılar. Ben yine bilirkişiye gittim. Bu sefer 13 tane bilirkişi vardı, onlar da ‘olamaz’ dediler. Aynı yer, aynı konu 3’üncü kez geldiler. 3’üncü kez de kazandık. Mahkeme bu kez bilirkişiye gidilmesine gerek görmedi. Yukarıda beğenmemişler; ‘niye bilirkişi yok?’ Yahu bilirkişi niye yok diye sorana kadar bu davanın 3 defa kazanıldığını ve burada bilirkişi raporları olduğunu dosyada görmüyor musunuz? Amaçları giderayak Bodrum’a gol atacaklar. Amaçları o. Orayı almaya çalışıyorlar ya. Bilirkişi, ‘burada RES kurulabilir, herhangi bir sakıncası yok’ dediği andan itibaren sayın mahkemenin yapabileceği herhangi bir şey yok. Yani RES ile ilgili tehlike bitmedi.”
Taş ocağının faaliyet alanının genişletilmesi ve kırma eleme tesisi kurulması ile ilgili davada keşif ve bilirkişi raporunun mahalle sakinlerinin lehine geldiğini söyleyen Kazmaz, “Bu tesisin zeytinlere ve çevreye zarar vereceği bilirkişi raporunda açıkça yazıyor.” dedi. Kazmaz, 2 dava ile ilgili de mücadelelerinin süreceğini dile getirdi.
Çamlık Mahalle Muhtarı Mehmet Karaman konuyla ilgili şunları söyledi Karaman; “3 davayı da kazandık ama inadına orada kurmak istiyorlar. Neden orada kurmak istediklerini de bir türlü anlamış değiliz. Biz, bu yörenin sahibiyiz. Lütfen halkın istemediği yerde bu tür davranışlarda bulunmasınlar. Yaşam alanlarımıza dokunmasınlar. RES’lere karşı değiliz, sadece kurulacağı yere karşıyız” dedi.