Başkan Aras Su Sorunu İçin Çalışmaları Hızlandırdı

2023-10-31_11-59-22

BODRUM HABER – Bodrum Belediye Başkanı Su sorunu ile ilgili son gelişmeleri basın mensuplarının da bulunduğu bir toplantıda açıkladı. Kasım ayına girildiğinde hala yağmur almayan bölgede çeşitli çalışmaların startının verildiğini belirten Başkan Aras yeni yapılacak inşaatlarda havuz ve çim alanlarında imar planından çıkartılabileceğini belirtti.

Başkan Aras konuşmasında şu açıklamaları yaptı “Değerli arkadaşlar su sorunu bu yaz bizi çok zorladı 2 barajda kapanınca su arzında çok büyük bir azalma oldu. Yeraltı sularında da çekilme oldu. Yoğun bir döneme denk gelmesi ve tüketimin yüksek olması ile beraber Ağustos, Eylül  ve Ekim aylarında büyük sıkıntı yaşandı. Şuan MUSKİ ile yaptığımız görüşmeler sonucunda  yeni açılan kuyular var. 10 15 gün içerisinde büyük bir iyileşme olacak. kesintilerden önceki barajlar kapatılmadan önceki haline yaklaşacak su arzlarımız böylece biraz rahatlamış olacağız. Ancak nihai çözüm içinde çalışılıyor. Bir daha kuraklıktan da etkilenmemek için Ekinanbarı’nda bir su kaynağı var biraz tuzlu onun arıtılması için bir proje hazırlanıyor. Ben bizzat denizden  su arıtma tesisi için proje hazırlattırıyorum.

Suyun yönetimi sevk ve idaresi biliyorsunuz büyükşehir belediyelerine aittir. Bizim belediyelerimizde  su yönetimi ile ilgili bir yetkimiz yok. Sorumluluk derseniz hepimizde var. Herkesiz sorumluluğu. Kentle ilgili her türlü sorun problem sadece benim değil sizin de sorumluluğunuz tüm vatandaşlarımızın sorumluluğu ve sorunu bu. Ben gerekli idarelerden   suyun ilaveleri için büyükşehirden DSİ’den suyun temini için gerekli girişimleri yaparken bir taraftan suyun yine idareli kullanılması içinde vatandaşlarımızdan da bazı taleplerimiz oluyor. Havuzlar ile ilgili çim sulamaları ile ilgili su israfı ile ilgili mesela bunu gündeme getireceğim asıl büyük su israf kalemlerinden bir tanesi  plajlarda alınan duşlar. Denize her giriş çıkışlarda alına duşlar. Bir plajda binlerce insan var, giriyor denize çıkıyor duş alıyor. 10 defa girip çıksa 10 defa duş alıyor. Bu tamamen israf. Bununla ilgili hesapları da yaptırıyorum. Havuzlar ile de ilgili hesap  yaptırmıştım. 4.5 milyon m3 su her sene havuz sularının değişiminde kullanılıyor. Ve bu su bizim ihtiyacımızın % 10’nu  here yıl havuz değişimleri ile gidiyor. Belediye meclisimizde ve kent konseyimizde tartışıyoruz bu konuyu havuzların suyunun değişmemesi ile ilgili veya yeni yapılacak havuzlara izin verilmemesi ile ilgili imar kanununda gerekirse  değişiklik yapacağız. Çim alanlara izin verilmemesi ile ilgili imar kanununda değişiklik yapacağız. Yağmur sularının kullanılması ile ilgili bir meclis kararı aldık. Bundan sonraki 1000 – 2000 m2 arazilerde artık o çatıya yada o parsele düşen suyun yağmur suyunu depolanması kullanılması ile ilgili bir zorunluluk geldi. 2000 m2 üzerinde arazilerde zaten zorunluluk vardı. Bizde belediye meclisinde bunu karara bağladık. Biz artık suyu israf edecek durumdan, arabaları, halıları yıkayacak durumdan çıktık. Yeni yapılan arıtma tesislerindeki sular peysaj alanlarında, araç yıkamalarda diğer sulama alanlarında kullanılacak. Böylelikle israf edilen içme suyumuz biraz olsun rahatlayacak” dedi.

Exit mobile version