Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesi İmzalandı

WhatsApp Image 2023-11-30 at 11.28.40 (1)

BODRUM HABER – Bodrum Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü Trafo Kafe’de Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) 190 Sayılı Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesi imza törenini düzenledi. İmza töreninde CHP Bodrum Kadın Kolları Başkanı Umut Anıl Özdoğan ve Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın konuşmaları yer aldı. Bodrum Belediyesi Başkanı Ahmet Aras, “Yerel Yönetimlerde Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesi’ni imzaladı. İmza törenine Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcıları, Bodrum Belediyesi Meclis Üyeleri, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği Temsilcisi, CHP Kadın Kolları Üyeleri ve yurttaşlar katıldı.

“Her türlü ayrımcılığın her zaman karşısında duracağız”

CHP Kadın Kolları Başkanı Umut Anıl Özdoğan, CHP Kadın Örgütü olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün ilgili sözleşmesi İLO 190 kapsamında bir politika belgesi paylaştıklarını söyledi. Özdoğan,  “Bu politika belgesi   (İLO) 190 sayılı sözleşmesini kapsıyor. (İLO) 190 çalışma yerinde şiddet ile mücadeleyi, her türlü taciz ve şiddet gibi vakalarda iş yerinde barışın sağlanmasını insanca koşullarda çalışmayı hedefliyor. CHP olarak buradan esinlenerek 7 Maddelik politika belgesini hazırladık. Bu belge ile İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere altında imzamız olan tüm uluslararası sözleşmelere ve 6284 sayılı kanundan tutun anayasa ve mevzuat gereği toplumsal cinsiyet eşitliğini ana akım haline getiren, şiddetle mücadele eden tüm yasal ilgili mevzuatlara harfiyen uyacağız. Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik tüm düzenlemeleri belediyelerimiz esas alacak. Her türlü ayrımcılığın her zaman karşısında duracağız. Belediyelerimiz tarafından cinsiyet eşitliğine yönelik bilinç ve farkındalığın artırılması için eğitimler verilecek. Bu eğitim süreleri çalışanların iş sürelerinden sayılacak. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde alanlara çıkarak etkinlikler yapıyoruz. Birçok arkadaşımız çalıştığı için bizlerle birlikte olamıyor. İş akışını aksatmamak kaydıyla belediye personelimiz bu tür eylemlerde bizlerle olmak için idari izinli sayılacak” dedi.

El Birliği ile Destek Verilecek

İmzalanan politika ile belediyelerin de şiddet olaylarına karşı desteklerinin olacağını söyleyen Özdoğan, “CHP Kadın Örgütü olarak bize gelen taleplere destek veriyoruz. Bu belge ile artık bizim belediyelerimizde kendilerine mağdur tarafından gelen taleplerine karşılık verecek. Bu işlem yapılırken gizlilik esasına göre hareket edilecek.  Uluslararası Çalışma Örgütü’nün iktidar tarafından imzalanmayan 190 sayılı sözleşmesini yerel yönetimler kanalı ile harfiyen uygulanacak. Politika belgesine dönüştürerek bir kez daha tüm Türkiye’ye duyurmak hem de irade beyanını ortaya koymak istedik”  diye konuştu.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras imza töreninde şunları dile getirdi; “Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 190 sayılı Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önlemeye Yönelik Politika Belgesi’ni imzalamak için bir araya geldik. 2019 yılında uluslararası çalışma konferansları kabul edilen bu sözleşmeyi ne yazık ki Türkiye daha imzalamadı. İLO 190 sendikaları, kadın örgütlerinin yıllarca sürdürdüğü mücadelenin bir kazanımıdır. Türkiye’de mevcut iktidarla bu çok daha uzun koşu haline gelmiştir. Biz göreve geldiğimizden beri uyguladığımız kadın politikaları ile konuya derin ve ciddi önem verdik. Sadece belediye içerisinde yaşanan mağduriyet ile ilgili değil aynı şekilde özel yaşamında suç işleyen var ise gerekeni yapıyoruz. Eşini şiddet uyguladığı mahkeme tarafından belirlenen personelimiz var ise onunla ilişkimizi kesiyoruz” dedi.

“Atatürk’ün ortaya koyduğu Kadın Devrimi, Cumhuriyet çok önemli”

Yerel yönetimlerin politikalarının önemli olduğu vurgusunu yapan Aras, “Yüzlerce yıldır toplumsal eşitlikle mücadele ediliyor. Hem mitolojik olarak hem tarihsel olarak bunu görebiliyoruz. 8 Mart’ta haklarını arayan kadınlar fabrikada yakılmıştı. Kadın ilk başta toplumsal hayatta hiç yoktu. Sanayileşme ile toplumsal hayata giriyor. Ama maalesef eşitsizlikle başlıyor. Aldığı maaş erkekten düşük, çalışma şartları daha zor, yönetimde var olamamış dönemlerinden gelen bir mücadele var. Bu mücadele günümüzde de devam ediyor. Atatürk’ün ortaya koyduğu kadın devrimi, cumhuriyet çok önemli. Cumhuriyet felsefesi sofradaki yeri eşitlemek için kurulmuş bir felsefe. 100 yıl sonra o kazanımları sürekli yok etmeye çalışan, örselemeye çalışan zihniyetle karşı karşıyayız. Bugün İLO’yu imzalamayan hükümet 3-4 yıl önce İstanbul Sözleşmesi’ni iptal etti. Bir hükümet nasıl eşitsizlik ve ayrımcılığı destekleyen bir politika izleyebilir. Bu memleket tekrar karanlığa mahkum etmek için kadınları siyasetten sokaktan iş yaşamından çekmeye çalışıyor. Burada iş sosyal demokratlara düşüyor. Cumhuriyet kazanımlarının örselenmesine karşı durabilen ve cesurca ifade edebilen tek irade CHP.  İLO 190 sayılı sözleşmesi prensipleri uyguluyoruz. Hem mecliste hem yerelde kadınların siyaset eşitliğini çok önemsiyoruz. Yereldeki politikalar ile geneli de etkiliyebiliriz ve bunun farkındayız. Değişim dönüşüm yerelden başlar. Bodrum Belediyesi olarak 4 yıldır yürüttüğümüz kadın politikaları başarılı şekilde devam ediyor” dedi.

Exit mobile version