Muğla’nın Tescilli Ürünleri

Bir başlık ekleyin

BODRUM HABER- Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Türkiye’de hangi ürünlerin tescilli olduğu belirleniyor. Muğla’nın coğrafi işaretli 29 ürünü bulunmaktadır. Bu ürünlerin neler olduğuna bakalım.

Her bir ülkenin her bir bölgenin kendine has özellikleri ve gelenekleri vardır. Bu özellikler ve gelenekler geçmişten bu yana yüzyıllardır toplulukları bir araya getirmede önemli görevi üstleniyor. Gelenekler, zamanla herkes tarafından bilinen ve benimsenen konuma geldi.

Bölgelerle bütünleşen bir başka konu ise üretilen ürünler ile ilgilidir.  Herkes tarafından bilinen ürünler, Coğrafi İşaretli Ürün olarak tanımlanmaktadır. Coğrafi işaretli ürün, belirli bir coğrafi bölgede üretilen veya işlenen, bu bölgeye özgü özelliklere sahip olan bir ürünü tanımlayan bir terimdir. Bu ürünler genellikle belirli coğrafi alanın iklimi, toprak yapısı, geleneksel üretim yöntemleri veya yerel halkın kültürel mirası gibi faktörlere dayalı özel niteliklere sahiptir. Coğrafi işaretler, tüketicilere bir ürünün belirli bir coğrafi bölgeyle ilişkilendirildiğini ve o bölgede belirli koşullar altında üretildiğini belirtir. Bu coğrafi işaretli ürünler, üreticilerin belli bir coğrafi bölgedeki geleneksel üretim yöntemlerini korumalarına ve tanıtmalarına yardımcı olarak bölgesel ekonomik kalkınmaya da katkı sağlar. Coğrafi işaretli ürünler yiyecek, dokumacılık, halı/kilim gibi pek çok ürünü kapsar. Antep Baklavası, Malatya Kayısısı, Aydın inciri gibi örnekler verilebilir.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Türkiye’de hangi ürünlerin tescilli olduğu belirleniyor.

Muğla Bölgesi’nden 29 ürün Coğrafi İşaretli Ürün olarak geçmektedir. Peki, hangi ürünler olduğuna bakalım.

1.Bodrum Mandarini

2012 yılında Bodrum Mandarini coğrafi işaretli ürün olarak belirlendi. Bodrum Mandarini, Bodrum denilince belki de akla ilk gelen üründür.  Bölge bu üründen hem meyve olarak hem de kolonya gibi alanlarda da gelir kaynağı sağlıyor.

2. Datça Nurlu Bademi

Muğla Bölgesi’nden en taze coğrafi işaretli ürün olan Datça Nurlu Bademi bu yıl tescilli hale geldi.

3. Muğla

Muğla Göce Tarhanası, Muğla Köftesi, Muğla Saraylısı, Muğla Sulu Kebabı, Muğla Çam Balı, Kavaklıdere Cevizi gibi yiyecek ürünleri Coğrafi İşaretli Ürünlerdir.

Aynı zamanda eve ve iş yerlerinde sıklıkla kullanılan Muğla Beyaz Mermerleri de tescillidir.

4. Fethiye

Yaz aylarında Bodrum gibi bir başka turizm cenneti olan Fethiye ilçesinde de coğrafi işaretli ürünleri görebiliyoruz. Bunlar;

Fethiye Kaya İnciri, Fethiye Tahini, Fethiye Tarhanası, Fethiye Kaya Halısı, Üzümlü Dastarı/Yeşilüzümlü Dastarı, Seydiler Kilimi

5. Köyceğiz Portakalı

6. Marmaris

Marmaris ilçesinden Marmaris Yer Fıstığı ve Marmaris Çam Balı coğrafi işaretli ürünlerdir.

7. Milas

25 Ekim 20233 tarihinde en son Milas Çıntar Kavurması tescillendi. Milas ilçesinden de pek çok ürünü Coğrafi İşaretli Ürün olarak görebiliyoruz. Bu ürünler ise şöyledir;

Milas Ekşili Köfte, Milas El Halısı, Milas Kanlı Kavurması, Milas Tepsi Böreği, Milas Vekilharcı, Milas Yağlı Zeytini, Milas Zeytinyağı, Milas Zeytinyağı Sabunu, Milas Çaykaması, Milas Çekişke Zeytini, Milas Çıntar Kavurması.

 

 

 

 

 

Exit mobile version