BODRUM HABER- İnsanlar günlük yaşantısında bir yerden başka bir yere giderken çoğu kesim, ulaşımını toplu taşıma araçları ile gerçekleştiriyor. Kimisi işe giderken ya da gelirken, kimisi okula gitmek için kimisi eşi dostu ile buluşmak için ya da evinden pazarına, bankasına gitmek için toplu taşıma araçlarını kullanıyor.
Bu hafta Bodrum Sıcak Haber ekibi olarak vatandaşlarımızın toplu taşıma araçları ile ilgili talep ya da şikâyetleri üzerine konuştuk. Vatandaşlar dolmuşlarda yaşanan yoğunluğu, ücretsiz taşıma, duraklarda belli araçların durmasını ve yeni otogardan sonra karşılaşılan sorunları aktardı.
“Yeni otogara gitmek zorunda kalıyoruz”
Yeni otogarın açılmasından sonra Milas’a gitmenin iyice zorlaştığından bahseden vatandaşımız, “ Yeni otogar yapılmadan önce Milas ve Muğla otobüsleri buradan kalkıyordu. Şimdi yeni otogara taşıdılar. Yeni otogara gitmek zorunda kalıyoruz. Oradan Muğla ya da Milas’a gitmek zorunda kalıyorsun. Hastane randevun oluyor, Milas’ta işin oluyor. Bu yüzden gecikiyor ya da otobüsü kaçırıyorsun. Gelirken yine aynı şey yaşanıyor. Bir sürü sıkıntı oluyor” dedi.
Durakta bulunan yolcuları belli araçların almasını eleştiren vatandaşımız, “Konacık ya da Yalıkavak, Turgutreis civarlarına gittiğinde yolda kaldığında sadece o dolmuşlar alıyor. Başka dolmuşa binemiyorsun. Sadece onu bekliyorsun. Akşam vakitlerinde ise o dolmuş olduğunda uzun süre beklemek zorunda kalıyoruz. Hastaneye sadece Yaka dolmuşları kalkıyor. Saat 17:00’dan sonra Yaka dolmuşları yok. Hasta birisi, tansiyon hastası biri mesela o yokuşu çıkıp hastaneye kadar nasıl yürüsün. Taksi tutmak zorunda kalıyor, taksi fiyatları keza uçtu. Çoğu kişi dile getiremiyor. Söylese de çare bulunmuyor. Ara dolmuşlarına 18 kusur ödeniyor bu sayı da çok yüksek. Ben Karamanlıyım. Karaman, İzmir ya da başka yerlerde bu kadar değil. Daha uzun mesafe gidip daha ucuza gidiyorsun. Her dolmuşa binebiliyorsun. Burada almıyorlar. Burada o bölgenin dolmuşu değiliz diyorlar. Vatandaşın suçu ne burada?”
“Toplu ulaşıma ihtiyaçları oluyor”
Toplu ulaşım araçlarının hem yerli halk için hem de turistler için önem arz ettiğini söyleyen bir başka vatandaşımız ise, “Bodrum gibi bir yerde özellikle yabancıların taksi bulma sorunu olunca toplu ulaşıma yöneliyor. Ülkeye geçici gelen insanların memnuniyeti ve mutluluğu demek gelecek insanların mutluluğu demek. Daha çok turist gelir ve daha çok mürefte bir ülke demek. Dolayısıyla toplu ulaşıma çok önem veriyorum. Çevre illerden arabasız gelen insanlarında bir yerden bir yere giderken toplu ulaşıma ihtiyaçları oluyor. Büyükşehir Belediyesi’ne büyük görev düşüyor. MUTTAŞ’ın havalimanından şehre gelirken çok iyi hizmeti var. Uçaktan iner inmez insanları alıp buraya kadar getirebiliyor. Buraya bıraktıktan sonra yayılımda sıkıntı var. Yurt dışından ve ülke içinden gelen insanların toplu ulaşıma ihtiyacı oluyor. Evet, havalimanında gelirken muhteşem servisleri var. Her yere havalimanından gidebiliyorsunuz. Bodrum’un içine kadar gelebiliyorsunuz. Toplu ulaşımda aksaklıkları görüyorum. Bunların giderileceğine inanıyorum. Ülkenin turiste ve turistin getireceği yabancı paraya ihtiyacı var” açıklamalarında bulundu.
“Fazla Kalabalık”
İstanbul’dan Bodrum’a çalışmak için gelen vatandaşımız ise “Çok fazla kalabalık oluyor, sıkışıyor ve rahat edemiyoruz. Bu konu ile ilgili belediyenin çözüm bulması iyi olur ama gerçeği onlara da bir şey diyemeyiz. Çünkü insanlar Bodrum’a akın akın geliyor. Ben normalde İstanbul’da oturuyorum şu an Bodrum’da çalışıyorum. Bodrum’un da İstanbul’dan hiçbir bir farkı yok. Genelde Gümbet-İçmeler güzergâhını kullanıyorum ve 25 Türk lirası ücret veriyorum” dedi.
Ücretsiz Taşımanın Sadece Kısa Mesafede Olması Talebi
Ücretsiz taşıma ile ilgili değerlendirmede bulunan diğer vatandaşımız; “Talep ve şikâyetim var. İlk başta hükümetimize şikâyetim var. Yine mazot 41 lira oldu. Toplu taşımacıların da hayat şartlarından dolayı benim gibi 65 yaş üstü arkadaşlarımızın bedava gidip gelmesi sorun olabiliyor. Uygulamanın kısa yol olduğu yerler için katılıyorum. Ama uzun yollarda da hep bedava gidip gelen, bir minibüste 10 kişi olan insanlar var. Şoför için çok zor bir şey. Çünkü bir gidiş geliş bin 200-bin 300 lira. Belediye olarak biraz daha belediye araçların daha ucuz taşıma olayı olursa daha güzel olmaz mı? Evet, daha güzel olur. Artık emekli maaşı 10 bin lira oldu. Bu para ile ne yapılır? Hiçbir şey yapılmaz. Ben şimdi çıktım 100 lira gitti bile ve hiçbir şey yapmadım” dedi.
“Araç Dolmadan Kalkmalı”
Dolmuşların otogardan dolmadan kalkması gerektiğini söyleyen vatandaşımız ise, “Milas’a gideceksin ve buradan yeni otogara gidiliyor. Şehirlerarası olabilir ama sonuçta il içinde. Otogara gidiyorsun ve ayrı ücret ödüyorsun. İşe gidecek oraya gidecek, buraya gidecek insanlar var ve yazık zaman kaybı yaşıyorlar. Bu hem mali külfet hem de zaman kaybı. Geçenlerde dolmuşta bu duruma nasıl boyun eğiyorsunuz diye çırpındım. Tabi ki şoförler de ev geçindiriyorlar. Onlarında araba masrafı oluyor. Ama dolmuşlar otogardan kalkmadan önce aracı dolduruyorlar yoldaki insanlar beklemek zorunda kalıyor. Herkesin işi var yetişmesi gereken yerler var. Bu yüzden aracı doldurup da öyle kalkmamalılar” dedi.