Emekliler, Maaş Zamlarını Değerlendirdi

Adsız tasarım (13)

BODRUM HABER-  2024 Ocak zamlarının belli olması ve 6 aylık enflasyon farkının açıklanmasının ardından emeklilere yüzde 49,25 zam yapıldı. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerle beraber tüm emeklilerin zam tutarları eşitlendi. Bu hafta Bodrum Sıcak Haber ekibi olarak emeklilerin maaşlarını, maaşlara yapılan zamları ve ekmek, simit gibi ürünlere gelen zamlar hakkında konuştuk.

“1 Nisan’dan sonra daha yüklü rakamları göreceğiz”

Her türlü ürüne yapılan zamlarla ilgili önleme çalışmalarının yapılmadığını dile getiren vatandaşımız, “Zamlar konusunda başta ekmek değil bütün ürünlerde yapılan tamamen düzensiz ve tedbirsiz karar var. Hiç kimse zamlarla ilgili hâkimiyet sağlayamıyor. Herkes kendine göre bahane yaratıp zam yapıyor. Bugün ekmek olur, yarın sıvı yağ olur ve bir başka gün sabun, şeker olur. Bunun hiçbir şekilde önlendiğini ya da önlenmeye çalışılsa da başarılı olunduğunu ve muhafaza altına alınabildiği görüşünde değilim. Herkes bildiği gibi ve kafasına göre zam yapıyor. 1 Nisan’dan sonra çok daha yüklü rakamlarla karşı karşıya olacağımızı da herkesin bilmesi lazım” dedi.

“Emeklilere verilen zam yeterli değil”

Hayat pahalılığından dolayı emekli olarak Bodrum’da yaşamanın zor olduğundan bahseden vatandaşımız ise “Bodrum’da emeklilerin yaşam şansı yok ve asla da olamaz. Çünkü 1+1 evlerin kirası bile 15 bin liradan başlıyor. Bu yüzden emeklilerin Bodrum’da yaşaması hayal olur. Ben eşimle beraber Bodrum’da yaşıyorum. Eğer kendi evimiz olmasaydı bir emekli olarak yaşamamızın hiçbir şansı yoktu. Bodrum’da yaşamak lüks gibi görünüyor ama aslında öyle değil. Allah bütün emeklilerin yardımcı olsun. Bütün ülkemizin halini görüyorsunuz. Kesinlikle emeklilere verilen zam yeterli değil. Emeklilerin hiçbir şeyini karşılayamaz. Örneğin bir simit bile 10-15 lira olan bir ülkede bir emeklinin yaşama şansı sizce ne kadar?”

“Su zaman zaman içiyoruz”

Emeklilere yapılan zam ile ilgili “Bence çok yeterli ve fazla bile. 10 bin lira iki kişiye yetebilir. Ben gayet memnunum. Zamlar da ihtiyaçları var ki yapıyorlar. Beni çok fazla şaşırtmıyor. Çünkü hiçbirine gitmiyorum ve evimde rahat rahat oturuyorum. O yüzden maaşımda yetiyor.  Su zaman zaman içiyoruz, mümkün olduğu kadar yemek yememeye çalışıyoruz. Böyle olunca rahat rahat geçinebiliyoruz” dedi.

“Toplum bu günleri görmeliydi”

Ülkenin geldiği durumun tek adam rejimden kaynaklandığını dile getiren vatandaşımız ise,  “Ülkenin ekonomik politikası hükümet ile ilgili bir durum. Tek adam rejiminin ülkeye getirdiği nokta ile ilgili. Hem emeklilerin hem memurların, işçilerin maaşları ile ilgili bütün kararlar tek kanaldan,  saraydan çıkıyor. Dolayısıyla ülkenin geldiği durum bununla alakalı. Tek adam rejimin getirdiği ülke bunalımı ve toplumsal bunalım ile ilgili durum. Emeklilerin maaşları yüzde 50 civarında ve bir yıldan beri de yapılmadı. Ama geçinemeyeceklerdir. Bir aile iki simit ve iki çay içtiğinde aylık durumu emekli maaşının yüzde 25-30’unu kapsayan bir duruma geliyor. Toplum bu günleri görmeliydi. Hükümeti devam ettirip bugünleri biraz da toplum kendini sorgulamalı” dedi.

“Emekli Maaşları Asgari Ücrete Yakın Olmalı”

Emekli maaşlarının asgari ücrete yakın olması talebinde bulunan vatandaşımız ise, “Bence yeterli değil. Zaten bu ay maaşımı yine 7 buçuk bin olarak aldım. Ek zam görmedim ve temmuz ayından beri artış olmadı. 10 bin lira ile geçinilir mi? Hiçbir şey alamıyorum. Ekmek fiyatları da çok pahalı. Bir simit alamıyoruz. Emekli olarak çay, kahve içmek gibi bir sosyal hayatımız kalmadı. Biz emeklilerin maaşları da en az asgari ücrete yakın olması gerekiyor”

“Bol bol yetmiyor ama idare ediyoruz”

Eskiden maaş alamadıkları günlerin olduğunu söyleyen 74 yaşında emekli bir vatandaşımız ise “Emekliyim ve 20 senedir para alıyorum.  Eskiden çok zorlanıyorduk. Her şey pahalı ve tabi emekliye para yetmiyor. Ama eskisine göre çok iyiyiz. Az da olsa geçiniyoruz. Çok pahalı ürünleri alamıyoruz. Bizim için pirzola falan hayal oldu. Ama Allah Bereket versin ve devletimizi eksik etmesin. Gece 12’den sonra param yatıyor ve bu bir ganimet. Ben tüp kuyruklarında emekli maaşlarımı alamadığım günler oldu. 74 yaşındayım ve çok süründüm. Şu an şu durumda mükemmel bir şey. Bol bol yetmiyor ama idare ediyoruz” dedi.

Exit mobile version