BODRUM HABER- 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında Trafo Kafe’de Bodrum Belediyesi’nin İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) ve Bodrum Kent Konseyi’nin Su Çalışma Grubu “İklim Değişikliği’nin Bodrum’a Etkileri ve Su Sorununa Çözümler” başlıklı ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.
Bodrum Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü V. Ezgi Acer, Bodrum’un sorunlarının başında suya erişim olduğunu belirtti. Acer, “Bugün 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla Bodrum Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) ve Bodrum Kent Konseyi’nin Su Çalışma Grubu olarak ortak basın açıklaması yapmak üzere bir araya geldik. Türkiye’nin turistik açıdan en popüler yerlerinden biri olan Bodrum, sadece yaz aylarında değil yıl boyunca yerli ve yabancı turistlerin de uğrak yeri olmaktadır. Bodrum son yıllarda özellikle Covid-19 pandemi süreci ile birlikte nüfusun artışına paralel olarak bir dizi alt yapısal sorunla karşılaştı. Bu sorunların başında ise suya erişim gelmektedir. Yüzyılın başından itibaren dünyada gözlemlenen iklim değişikliği, Ege Bölgesi’nde, hatta bizim de içinde bulunduğumuz Akdeniz Havzası’nda da yağış rejiminin değişmesine ve uzun kurak dönemlerin yaşanmasına neden olmuştur. Bu durum, Bodrum gibi su kaynakları sınırlı olan bölgelerde su kıtlığı sorununu daha da belirginleştirmiştir. Özellikle, yaz aylarında turizm sezonunun zirveye ulaştığı dönemlerde, su ihtiyacı artmakta ve mevcut kaynaklar bu ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalmaktadır. İklim değişikliğinin tetiklediği uzun kurak dönemler, bölgenin zaten hassas olan su kaynaklarını daha da zorlamaktadır. Bodrum Belediyesi olarak, su yönetimi konusunda barışçıl iş birlikleri ve toplumun su kaynaklarının yönetimine aktif olarak katılmasını sağlayacak mekanizmalar oluşturulması taraftarıyız. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüz, kurum ve kuruluşlar, sivil toplum, ilgili tüm paydaşlar ve halkımızla iş birliği yaparak su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımı için ortak projeler geliştirmeye hazırdır. Bugün, Dünya Su Günü’nde, TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) ve Bodrum Kent Konseyi Su Çalışma Grubu ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu buluşma, Bodrum’da suyun adil, eşit ve sürdürülebilir yönetimi için önemli bir adım olacaktır” dedi.
“Sulak alanlar turizm gelir kaynağıdır”
TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Üyesi Semayi Yaman ise, Dünya Su Günü’ne dair tarihçesi hakkında ve su sorununa dair ilerleyen yıllarda yaşanabilecek sorunlar ve ihtimalleri verilerle aktardı. Sulak alanların önemine de dikkat çeken Yaman, “Ekolojik doğal döngü zincirinin en önemli halkasıdır sulak alanlardır. Sulak alanlar yeryüzündeki su deviniminin merkezidir. Sulak alanlar ekonomik bir değerdir. Sulak alanların kaybı çevresinde yaşayan halkın geçim kaynağını da yok edeceğinden ülke insanının geleceğini tehdit etmektedir. Sulak alanlar turizm gelir kaynağıdır. Son yıllarda tüm dünyada gelişen ekolojik turizm bir olgu haline gelmiştir. Sulak alanların korunmasını ülke ekonomisi için vazgeçilmezliği unutulmamalıdır. Bodrum Yarımadası’nda kontrolsüz açılan kuyular ve kontrolsüz şekilde çekilen yer altı tatlı su kaynağı hızla yerini tuzlu suya bırakmaktadır. Bu durum Bodrum’un hızla çölleşmesini hızlandırmaktadır. u yoksa barış da yoktur, barışın geleceği suya bağlıdır” dedi.
Bodrum Kent Konseyi Su Çalışma Grubu Üyesi Gürol İnan, Türkiye’nin su stresi yaşayan ülkeler arasında olduğunu belirtti ve Bodrum hakkında , “Bodrum’un ekonomisi önemli ölçüde turizm ve turizmden beslenen diğer sektörlere bağlıdır. İklim krizi ile baş edebilmenin yolu çeşitli sektörlerin olumsuz şartları maruz kalma boyutunu azaltıp iklim değişikliğinin hayatın akışını değiştirmeyeceği şekilde uyum sağlamak olacaktır. Bodrum su kaynakları açısından oldukça fakir bir kent. Bu nedenle suya erişim, kayıp / kaçak miktarı, atık suların geri kazanımı, su tasarrufu çok ciddiye alınması ve radikal adımlar atılması gereken bir konu olarak karşımızdadır. Her ne kadar Bodrum’a su getirme konusu bir master plan çerçevesinde ele alınması gereken bir konu olsa da durumun vahameti nedeniyle ivedilikle yapılması gerekenler vardır. Sık sık patlayan DSİ Ana İsale Hattı yenilenmelidir. Kayıp kaçak oranı azaltılmalıdır ” açıklamalarında bulundu.
Bodrum’un Şifa Suyu: Ekinambarı Suyu
Barajların çözüm olamayacağını ifade eden İnan, “Bodrum’un güncel su ihtiyacını karşılayabilecek Milas bölgesinde baraj ve yeni baraj projeleri mevcut değildir. Barajların, Bodrum’un suyu için çözüm olamayacağı ile ilgili çok fazla şey söyleyebiliriz. Yeni yapılması gündemde olan barajlar için rasat sürelerinin yetersizliği, imalat ve su tutma sürelerinin uzunluğu, yüksek maliyetleri, ömürleri, bölgenin karstik yapısı, alabileceğimiz su miktarının yetersizliği, bölgenin su havzalarına verebileceği zarar, yağış rejiminin değişmesi ile mevcut barajların dahi dolmaması, iklim krizi nedeniyle artan buharlaşma kayıpları gibi sebepler baraj çözümünden bizi uzaklaştırıyor. Bodrum’a su arzı konusunda en hızlı ve doğru çözüm Ekinambarı suyudur. Yöredeki ölçümler 90’ların sonunda başlamış, 2001 yılında yayınlanan bir TÜBİTAK raporu ve 2005 yılında İstanbul Üniversitesi’nin bir çalışması ile bölgenin tüm hidrojeolojik ve jeokimyasal özellikler tespit edilmiştir. Ekinambarı’ndaki 5000 lt/sn kapasiteli suyun 1000 lt/sn kısmının DSİ tarafından MUSKİ’ye tahsisi yapılmıştır. İletkenliği 7500 – 14000 μS/cm mertebelerinde olup, 45000 μS/cm seviyelerinde olan Ege Denizi sularına nazaran tuzluluğu %20 seviyelerindedir. Deniz suyuna nazaran çok daha kolaylıkla ve ucuza arıtılabilir. Ayrıca, arıtma tesisinin atık tuzlu sularının bölgenin karstik yapısına geri basılması veya bölgedeki tarla balıkçılığına verilmesi imkanları vardır. Bu durumda arıtma atıklarının çevreye hiçbir olumsuz etkisi de olmayacaktır. Ön çalışmalarımız göstermiştir ki Ekinambarı’na yapılacak yatırımla yılda 31,5 milyon m3 su temin edebilmek mümkün olacaktır. Yapılması gereken Ekinambarı suyu için master plan ve saha çalışmalarına vakit kaybetmeden başlanılmasıdır ki proje aşamasına bir an önce geçilebilsin” dedi.
Anlatımların ardından ise izleyicilerin konu ile ilgili görüşleri alındı.