BODRUM HABER – Bodrum Belediyesi Bağımsız Başkan Adayı Volkan İlgüz, Bodrum Herodot Kültür Merkez’inde proje lanmasınını düzenledi. İlgüz, Bodrum’un sorunlarını ve tek tek projelerini aktardı.
Projelerini tanıtmadan önce açılış konuşmasını gerçekleştiren İlgüz, “Partizanlıktan bıkan poligarşiden bıkan haksızlıktan, ranttan bıkan, yolsuzluktan, susuzluktan, hizmetsizlikten bıkan kıymetli Bodrumlular hepiniz hoş geldiniz, ayaklarınıza sağlık. Ben ilk günden beri kasaba siyaseti yerine hep akılla, ilimle, irfanla projelerle, ortak aklın ve bilimin ışığında daha yaşanabilir bir Bodrum menfaati adına projeler hazırladım. İlk günden beri ‘Bir hayalim var’ diyerek yola çıktım. Bir hayalim var Bodrum, bir umudum var Bodrum. Bugün bunun altını doldurmak isteyeceğiz. Bizim hayalimiz nedir? Bodrum nasıl daha yaşanılabilir bir yer olabilir? İnsan yaşamını kolaylaştırma sanatı nasıl icra edilir, ne şekilde icra edilir? Bu soruların cevabını sizlerle ve Bodrum kamuoyu ile paylaşacağız. İki yıl önce yarım kalan Bodrum Devlet Hastanesi’nin yeniden faaliyete girmesi için eylemde bulunmuştuk. O hastane için eylem yapan ilk ve tek sivildik. Netice olarak bir ay gibi bir sürede yıllarca kapalı olan, demirleri çürüyen ve atıl olan devlet hastanesi şantiyesinin yeniden başlamasına vesile olduk. Bunu sizlerin kararlı ve dik duruşu ile başardık. İyi ki varsınız, bugüne kadar hiç yalnız bırakmadınız. Hepinize gönülden, yürekten teşekkür ediyorum. Bodrum’a yönelik projeler geliştirmek adına hep sokaktaydım, aranızdaydım. Yerine giderek dokunarak gördüm. Bugüne kadar son 4 aydır yaklaşık 10 bin noktayı ziyaret ettik” dedi.
“Rant, liyakatsizlik ve adaletsizlik problemi var”
Bodrum ile ilgili birkaç soruna değinen İlgüz, “Bodrum,’da rant, liyakatsizlik ve adaletsizlik problemi var. Komşu ilçemiz Milas Belediyemiz var ve tam 20 yıllık sürede 3 bin 500 şantiyeye ruhsat vermiş. Bodrum Belediyesi 4 buçuk yıllık hizmet süresinde ise 14 bin 800 şantiyeye ruhsat verdi. İddia edildiği gibi ruhsatlar Ankara’dan verilmedi. Verilen ruhsatlardan sadece iki tanesi Ankara’dan ruhsatlandırılan projelerdir. Liyakatsizlik ile ilgili örnek vermek istiyorum. Fethiye, Bodrum’un dört katı yüz ölçümüne sahip. Fethiye’de kaç tane belediye personeli çalışıyor? Bodrum nüfus olarak da 30 bin kişi daha kalabalık. Fethiye Belediyesi’nde 700 belediye personeli var. Bodrum Belediyesi’nde ise 4 bine yakın personel var. İşte liyakatsizlik budur. Adaletsizliğe de iki örnek vermek istiyorum. Anasının ak sütü gibi diyerek verilen Cennet Koyu ve bir yöneticimize ait olan bir arsa olan Sazköy. Bu problemleri herkes biliyordur. Güzelim memleketimiz maalesef beşli çeteye peşkeş çekilmekte. Geçmişin mirasını geleceğe taşıyamamanın yürek burkan halinin en büyük örneği Cennet Koyu’dur” açıklamalarında bulundu.
“Halikarnas Balıkçısı’nın Bodrum’unu özledik”
Eski Bodrum anlayışının yeniden gelebileceğini söyleyen İlgüz, “Biz yeşilin ve mavinin simgesi haline gelen Halikarnas Balıkçısı’nın Bodrum’unu özledik. O günler geçti gelmez artık diyorsunuz. Bence gelir? Nasıl gelir? Partiler üstü siyaset anlayış ile ranttan uzak siyasi anlayış ile gelir. Korkusuz ve korkudan uzak siyaset anlayışı ile gelir” dedi ve İlgüz, çalışmaya hazır olduğunu belirterek projelerini anlattı.
“Yağmur suyu hasılatı yapılabilir”
Bodrum’un su sorunu ve çözümü ile ilgili İlgüz şunları aktardı; “En büyük problemimiz su. Pandemi sürecini susuz geçirdik. Hijyene en çok ihtiyaç duyduğumuz anda suyumuz akmadı. Bu yaz da aynı şekilde susuzluk çektik. Bodrum’da susuzluk yok. Susuzluk sadece çölde olur. Bodrum, çöl değil. Bodrum yılda 500 milyon metre küp yağmur suyu alıyoruz. Bölgemizde organize sanayi yok. Bu yüzden sular temiz, içilebilir ve kullanılabilir oranda. Yağmur sularının 150 milyon metre küpü buharlaşıyor geri kalan 350 milyon metre küp yağmur suyu ise denize akıp gidiyor. Bodrum’da yağmur suyu hasılatı yapılabilir. Menteşe Belediyesinde yere düşen sular yağmur suyu olukları ile su depolama alanına taşınıyor ve birçok alanda kullanılıyor. Bodrum olarak biz bu hizmeti neden almıyoruz. Bu hasatı yapmak için DSİ’den izin almak zorunda değiliz. Turgutreis’ten Güvercinlik çıkışına kadar ters şemsiye yapabiliriz. Ters şemsiye ile yağmur sularını toplayabiliriz. Kamusal alanlara yeni yapılacak her yerde yapabiliriz. Deniz suyu arıtma tesisi yapılabilir. Patenti alınmıştır” dedi
“Parke taşlarına ne oldu?
Bodrum sokaklarını parke taşı ile kaplanarak hem boşa giden yağmur sularının önleneceğini hem de asfaltın getirdiği zarardan korunacağını belirten İlgüz, “Bodrum’da alt yapı çalışması gerekli. Bu çalışmayı yapmak için Bodrum’u anlamak, bilmek gerekli. Her yeri aynı anda kazarsanız bunun altından kalkmanız mümkün değildir. Nasıl çözeceğiz? Parke taşlarına ne oldu? Bodrum’a yakışır parke taşları vardı. Hummalı bir çalışma ile her yeri parke taşı ile kilometrelerce alanı kapatabiliriz. Parke taşı olduğunda ise yere dökülen yağmurlar yer altı sularına karışır. Su taşkını olmaz, sel olmaz. Daha az su sıkıntısı yaşarız ve ayrıca asfaltın kanserojen etkilerini yazın sıcağı ile beraber içimize çekmek durumunda kalmayız. Projelerimden biri de Bodrum’a parke taşı fabrikasını kazandırmak istiyorum” dedi.
İlgüz, yaya yollarının artması gerektiğini belirtti ve “Yaya yolumuz çok az. Sahil şeritlerimizi biraz geriye çekelim. İnsanlar akşamları sahilde yürüyüş yapsın. Bisiklet yolları yapalım ve sağlıklı, bilinçli bireyler yetiştirelim. Bodrum’a bisiklet ve yaya yolu kazandırılmasını gerektiğini düşünüyorum. Bunun için projelerim hazır” dedi.
“Personel köyü yapabiliriz”
Bodrum’da konut ve iş yeri kira sorununa ilişkin İlgüz, “17 bin lira maaş ile geçinen kişi temel ihtiyaçlarını Bodrum’da karşılayamıyor. Belediyeye ait, kamuya ait birçok alan var. Konteynerlerde mobil iş yerleri yapacağız. Konutlar için ise personel köyü projesi yapılabilir. Kamu arazilerine bu siteleri yapabiliyoruz. İnsanlar artık minimalize hayatları tercih ediyor. Kendi enerjisini üreten, içinde sosyal tesisleri olan birçok personel köyü yapabiliriz. Bodrum’un kent kimliğine ve estetiğine zarar vermeden inşa edebiliriz” dedi.