Bitez Limanının Büyütülmesine Otelcilerden Tepki Geldi

WhatsApp Image 2024-05-28 at 16.11.44

BODRUM HABER – Bitez’de bulunan otelciler bugün Okaliptüs otel önünde toplanarak  bir basın  açıklamasında bulundular.  Bitez limanının büyütülmesine tepki amaçlı yapılan açıklama Avukat Gizem Ulaş Efe tarafından okundu.
Av. Gizem Ulaş Efe’nin okuduğu basın açıklamasında şunları dile getirildi; Zaten ekonomik krizlerle boğuşan, sadece yaz sezonunda iş yapabilen otelciler ve esnaf olarak, enflasyonun raydan çıktığı şu dönemde tek gelir kaynağımız olan Bitez koyuna lütfen sahip çıkalım. Her geçen gün fazlalaşan nüfusumuz, yetişmeyen alt yapımız sonucunda elimizde kalan son ve en değerli varlığımız denizimizi de, geri dönülemez şekilde kaybetme riski ile karşı karşıyayız.

Duyduğumuza göre 80 li yıllarda 3-5 tekne bağlamak için yapılan iskelemiz, zaman içerisinde Bitez esnafının, balıkçılarının, bağlama yeri olarak geliştirilmiş ve sonunda, Bodrum’ mumuzun, Bitez’ imizin doğal güzelliğini korumakla yükümlü olan merciler tarafından altın yumurtlayan tavuk olarak görülmeye başlanıp bugünkü konuma gelmiştir. Her geçen yıl kapasitesi arttırılarak Bitez koyu gibi kapalı bir koyun kaldırabileceği sınırları geçen yıl oldu bittiye getirilerek yapılan 4 ponton ilave ile çoktan aşmış olmasına rağmen, bu yıl 6 ponton ilave ile  daha da büyütülüp 70-80 tekne ilavesi sağlanmaya çalışılmaktadır.

Bazı yetkililerin ifadesine göre Bodrum’un en önemli sorunu tekne bağlama sorunudur. Bunu inkar etmiyoruz, olabilir. Fakat bir şeyi yaparken milyonlarca lira yatırım yapılarak elde edilen turizm sektörünün lokomotifi olan otelleri ve turizme hizmet eden, adeta Bitez’in vitrini olan kıyıdaki işletmeleri, denizden faydalanan binlerce yerli yabancı tatilciyi ve yerel halkı göz ardı etmememiz lazım. Hiç bir plan, proje yapılmadan, yetkili mercilerden izin alınmadan yapılan, tamamen daha fazla gelir elde etmek amacı güden, sadece tekne bağlanmasını sağlayacak bu genişleme yerine, önce var olan kısmın iyileştirilmesi, oradaki teknelerin ihtiyaçları (pis su alımı vb.) karşılanarak limanın koya ve doğal yaşama verdiği/vereceği zararın önlemek için çalışılmalar yapmak Bodrum’umuza ve yerel yönetimimize en çok yakışan iş olacaktır. Şimdi denecek ki pis su alımı için sistem var. Mavi kart, pis su tekneleri gibi. Bu konuya fazla girmeyelim, görüşümüzü almak isteyen yetkililere bire bir anlatırız.

Yeni yapılacak pontonlar ile yaşanacak sorun yalnız yeni teknelerin gelmesi ve deniz kirliliğinin artması değil, bunun yanında koyun ortasına doğru çıkacak olan ve de mendirek olarak adlandırılan suyun 60-80 cm altına inen bölümü ile koyun içindeki sirkülasyonun kötü yönde etkilenmesi olacaktır. Yaz aylarında, bilhassa  durgun havalarda zaten oksijensizlikten can çekişen deniz tamamen ölecektir. Kıyılarda çok sığ olan denizlerde bu ölüm gerçekleşir. Bitez de böyle bir lokasyondur. Tabi ki Bodrum’da yaşayıp denizden faydanlanmak isteyen insanlar için bir bağlama yerine ihtiyaç vardır. Yalnız bu maksatla yapılırsa amenna; eş, dost, torpilleri, Bodrum’da oturmayan sadece tatile teknesine gelen zenginler ön plana çıkmakta, onların istekleri doğrultusunda çalışmalar yapılmaktadır. Sonrasında bu işten yine buradaki yerleşik halk ve esnaf zarar görmektedir.

Geçen sene 4 ponton ilavesi ile zaten sınırları zorlanmış olan liman bu seneki ilaveler ile çığırından çıkacaktır. 400-500 tekne böyle kapalı bir koy için ölümcüldür.

Sayın yetkililer Belediyenizin ödeme sıkıntıları olduğunu duyuyoruz. Fakat bu Bitez koyu feda edilerek, buradaki insanlar, iş yerleri oteller hiçe sayılarak yapılmamalıdır. Bunun yanında tekneciler mutlu mu, hayır değil. Mecburiyetten kabul ediliyor. Fiyatlar neredeyse marinalarla yarışıyor. Yüzde 300-400 zam yapılıyor.

Teknelerden limandan bahsedilirken yetkililerin gözünde dolar işaretleri oluşuyor. Madem liman tekne bağlama yerlerine ihtiyaç var lütfen, kurallarına uygun, planlı projeli, doğaya zarar vermeyen, her türlü alt yapısı hazır, insanları tedirgin etmeyecek bir şekilde yapılmalıdır.

Çevrede yaşayanların fikirleri alınarak, turizm sektörünün lokomotifi olan tüm işletmelerin, tatilcilerin, yerel halkın ve en çok doğal alanın iyiliği gözetilerek Bodrum’umuza yakışır projeler yapılmalıdır. Ki Başkanımızın en önemli ve en büyük seçim vaadide  “ Halkçı Belediyecilik yapacakları, herkese açık olacakları” idi… Bugün ne yazık ki bunun tam tersi yapılıyor. Tesadüfen öğreniyoruz ki, Örende hazırlanan pontonlar, 3-5 gün içinde oldu bittiye getirilerek Bitez koyunun katline başlanacağını.

Bağlama yeri lazım, para lazım diye hiçbir yetkili merciden izin alınmadan plansız programsız böyle bir şey yapılır mı? Tekne bağlamaya ihtiyaç var diye kaçak liman yapılırsa, buna göz yumulursa o zaman birçok insanın da yaşamak için eve ihtiyacı var, onların da kaçak inşaatlarına göz mü yumalım?

Gönül isterdi ki, meramımızı belediye başkanımıza makamında anlatabilelim, Bodrum için, Bitez için, denizlerimiz ve kıyılarımız için neler yapılabilir başkanımızla yüzyüze konuşabilelim… Ama randevu almak ne yazık ki şu anki kapısı herkese açık, halkçı belediye makamında mümkün olmadı….

Exit mobile version