ÇED Toplantısında “Kumbahçe’ye Marina İstemiyoruz” Dediler

WhatsApp Image 2024-07-04 at 12.24.08

BODRUM HABER – Bodrum  Kumbahçe Mahallesi’ndeki gemi yanaşma iskelesinin yeni proje ile büyütülmek istenmesi ve projenin bölgede bulunan iki plajı yok edeceğini öne süren Bodrumlular, projeye sert tepki gösterdi.

Bodrum Yolcu Limanı İşletmeleri A.Ş tarafından Kumbahçe Mahallesi, Mantar burnu mevkiinde işletilmekte olan Bodrum Yolcu Limanı’nın büyütülmesi ile ilgili  “Bodrum Tekne Yanaşma Yeri ve Feribot İskelesi Projesi” çerçevesinde Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Toplantı Salonu’nda Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) toplantısı yapıldı.

Toplantıya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü yetkilileri, ÇED projesini hazırlayan firma görevlileri ile vatandaşlar katıldı. Toplantının başında ÇED projesini hazırlayan firmanın temsilcisi Saygın Kemal Derebay, bir sunum yaptı. Derebay, projenin tasarım, çevresel, ekonomik ve sosyal olmak üzere bütün etkilerini araştırmaya çalıştıklarını ve bölgedeki plajların hiçbir şekilde etkilenmemesine gayret ettiklerini söyledi.  Sunum yapılırken, salondaki katılımcılar tepki gösterdi. “Kumbahçe’de Marina İstemiyoruz”, “Kumbahçe’ye Marina Cinayettir”, “Kumbahçe’de Yağmacı İstemiyoruz”, yazılı dövizler tutan vatandaşlar, projede kamu yararına hiçbir şey olmadığını, denizin kirleneceğini, halkın Kumbahçe ve Giritli Teyze sahilinde denize giremeyeceğini, bahse konu projenin gemi yanaşma değil bir marina projesi olduğunu dile getirdiler. Toplantı sonunda vatandaşlar, toplantının tamamlanamadığına dair tutanak tutup altına imza attılar. Toplantının devamı sert tartışmalar ve protestolarla sürdü. Söz alan mahalle sakinleri, projeye neden karşı olduklarını kürsüye çıkarak anlattılar. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri de dile getirenleri not aldı.

Toplantı sonrası  Şehir Plancısı Vildan Tekin, konu ile ilgili  şu açıklamalarda bulundu; “Bu alanda ön izin sözleşmesi yapılmadan ki ÇED dosyasında da yazılmış durumda, izinler alınacaktır diye. Herhangi bir izin sözleşmesi olmadan bu çalışmaların yapılması hukuka aykırıdır. Hiçbir şekilde bu izin alınmadan, jeolojik etütler, hidrografik raporlar, modelleme raporları yapılmadan hiçbir şey yapılamaz. Ayrıca hiçbir kurum görüşü alınamamış. Milli Emlak Müdürlüğü’nün zaten ön izni yok. Bu proje, kime göre, neye göre, kimin izniyle buralara geldi, bunun sorgulanması lazım. Biz bunları toplantıda dile getirdik. Burada marinanın olmasını istemiyoruz.” dedi. Çevre Mühendisi Ahmet Acar ise toplantıyla ilgili şunları dile getirdi; “ÇED’in Ek 1 ve Ek 2 değerleri vardır. Burada Ek 2’den müracaat edilmiş. Halbuki bakanlığa tabi yat limanı ve marina projesi olduğu için müracaat Ek 1’den olması lazımdı. Bakanlığın ilk başta bunu usulden reddederek bunu bildirmesi gerekirdi. ÇED raporunu inceledik. Dosyanın içeriğinde halkı doğru bilgilendirecek şekilde verilerin olmadığını gördük. Doğru bilimsel verilerek ulaşılmamıştır” diyerek tepkilerini gösterdi.

 

Exit mobile version