BODRUM HABER – Bodrum Belediyesi’ne bağlı faaliyet gösteren Bodrum Deniz Müzesi 2022-2023 eğitim öğretim yılı öğrenci programları açıklandı. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da öğrenci programları kapsamında hafta sonu atölyeleri devam ediyor.
Çocuklar ve gençlerin sosyal ve kültürel gelişimine katkıda bulunmayı, ideal bir ortamda zihinsel, bedensel, duyuşsal, bilişsel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmayı, hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmeyi hedeflerinden biri olarak belirleyen Bodrum Deniz Müzesi, birbirinden farklı etkinliklerin yer aldığı atölye takvimini “Hafta Sonu Çocuk Atölyeleri” olarak açıkladı. Kasım ayından Mayıs ayına kadar devam edecek olan atölyeler her ayın ilk iki haftası gerçekleşecek. Program içeriklerinde özel günler ve bayramlar da yer alıyor. Denizci düğümleri, Kolaj Denizin, İlk Sualtı Sergim, Müzede 3 Gece, Deniz Ressamı gibi başlıklı atölyelerde çocukların müze ve müzelerle olan ilişkileri desteklenecek. Koleksiyonlar ile ilintili olarak yapılacak her atölye öncesinde veya sonrasında müze uzmanları ile birlikte ücretsiz müze gezileri yapılacak. Atölyelerde kullanılacak tüm malzemeler Bodrum Deniz Müzesi tarafından sağlanacak.
Hem ücretli hem de ücretsiz atölyelerin yer aldığı Bodrum Deniz Müzesi Hafta Sonu Çocuk Atölyeleri şu şekilde;
DENİZCİ DÜĞÜMLERİ
Denizci Timuçin Binder ile birlikte denizcilikte kullanılan camadan, kazık, çifte kazık gibi özel düğümlerin yapılışlarını ve kullanım alanlarını öğrenecek hem denizde hem de günlük hayatta ve süsleme için kullanılan farklı düğümlerin eğitmen eşliğinde uygulaması yapılacak.
KOLEKSİYONCULUK
Koleksiyon nedir, koleksiyonculuk nedir, koleksiyon sahibi olmak için neler yapmamız gerekir? Ne tür nesnelerin koleksiyonları yapabiliriz? Bu atölyede Hasan Güleşçi Deniz Kabukları Koleksiyonu Volkan Acar eşliğinde tanınacak, müze tarafından verilen kabuklar ile ilk deniz kabuğu koleksiyonu oluşturulacak. Bol sohbetli, bol öğretici, keyif dolu bir atölye çocuklar ve gençleri bekliyor.
KOLAJ DENİZİN
Atık deyip geçme, sanat ellerinde! Çocukların ve gençlerin sınırsız hayal gücünü müzeyi tanıyıp müze koleksiyonlarıyla birleştireceği bir atölye onları bekliyor. Gazete, dergi, afiş gibi malzemeler müze uzmanları eşliğinde bir araya getirilerek her katılımcının kendi denizini yaratması sağlanacak.
MÜZEDE 3 GECE(26, 27, 28 Ocak 2023)
Mitoloji, fantazma, masal ve sanat müzede birleşiyor! 2022-2023 eğitim öğretim yılı öğrenci programları arasında dikkat çeken bir diğer atölye olan masal atölyesi ile gençler ve yetişkinler farklı diyarlara açılacak . 26-27-28 Ocak tarihlerinde müzede gerçekleşecek olan etkinliklerde 2020 yılının en iyi yerli fantastik romanı seçilen “Yeşim Taşı Efsanesi: Karanlık Dünyaya Yolculuk” kitabının yazarı Ömer Ünal, Masal Anlatıcısı/Eğitimci Kübra Haksal ve özellikle Türk mitolojisi resimlemeleriyle tanıdığımız Yağmur Candar çocuklar gençler ve yetişkinler için Bodrum Deniz Müzesi’nin davetiyle Bodrum’a geliyor. Ayrıca Müzede 3 Gece etkinliği kapsamında üç gün boyunca Ressam Yağmur Candar’ın sergisi de izleyiciyle buluşacak.
26 Ocak akşamı saat 20.00’de “Fantastik Bir Anlatı: Kahramanlar ve Kötü Varlıklar” başlığı ile Halk Bilimi Uzmanı/Yazar Ömer Ünal eşliğinde Eski Türk mitlerinden çeşitlemelerin sunulacağı anlatıda yaratılış, göç, savaşlar, destansı kahramanlar yer buluyor. Tepegöz ile Basat karşı karşıya geliyor, Ülgen evreni yaratırken kötü varlıklar karanlık dünyada uyanışa geçiyor. Kağanların sözleri, şamanların algıları ve tabiat unsurlarının çağrıları eşliğinde mitolojik bir deneyim sunuluyor.
27 Ocak akşamı saat 20.00’de “Modern Bir Masal: İnteraktif Masal Dinletisi” Bodrum halkına sunuluyor. Masal Anlatıcısı/Eğitimci Kübra Haksal’ın anlatımıyla metaforik ögelerle beslenmiş interaktif masal dinletisi gerçekleşiyor.
28 Ocak akşamı saat 20.00’de ise Ressam Yağmur Candar eşliğinde “Mitolojik Çizgiler” Resim Atölyesi gerçekleşiyor. Resimlere dokunulacak ve ondan masalsı, mitolojik bir dünyaya dalınacak olan atölyede mitoloji ve resim sanatının kapıları bu kez gençler için ardına kadar açılıyor. Yağmur Candar ile kağıtlar üzerine mitolojik çizim çalışmaları yapılacak. Müzede 3 Gece etkinliklerinin her gecesi sonunda yazarlar tarafından isteyen katılımcılara kitaplar imzalanacak. Sömestr döneminde müzede ücretsiz olarak gerçekleştirilecek atölyeye yoğun ilgi bekleniyor.
YARATICI DRAMA
Deneyimlerin tadını çıkar! Hayal gücü ve doğaçlama ile ezberden uzak eğlenerek müze ve müze koleksiyonları tanınacak. Bu atölyede çocuklar, farklı sahnelerde farklı hikâyeler içinde bir an deniz kabuğu, bir an Halikarnas Balıkçısı olacaklar. Oyun yazarı, yaratıcı drama eğitmeni İlker Erçman ile, olayları farklı bakış açılarıyla değerlendirmeyi öğrenecek, iletişimlerini güçlendirecek, empati becerilerini arttıracaklar. Bu eğitimde sadece dinleyici değil, gerçek bir katılımcı olacaklar.
MÜZE ÇANTADA
Müze koleksiyonları çantada! Atölye öncesinde müze uzmanları ile yapılacak müze gezisinde koleksiyonlar içinden bir eser/obje/fotoğraf seçilecek. Bez çanta üzerine seçilen eser/obje/fotoğraftan esinlenerek oluşturulan tasarımlar, hayal gücüyle renklenecek. Atölyede koleksiyonlar tanınacak, el becerileri gelişecek ve çocuklar eğlenceli anlar biriktirmiş olacaklar.
YARATICI NAKIŞ
İplerle hayaller birleşiyor! Müze uzmanları ile birlikte gerçekleştirilecek atölyede kasnaklar üzerine ipler ve boyalar ile birbirinden farklı işlemeler yapılacak. Nakış tekniklerini öğrenecek, müze koleksiyonlarını rengârenk ipler, süslemeler, boyalar ve en önemlisi çocukların özgünlüğü ile yeniden yaratılacak.
İLK SUALTI SERGİM
Denizin altında bir sergiye katılacak olsan ne tasarlardın?
Bodrum Deniz Müzesi ve Mavi Ege Denizi Rotary Kulübü proje ortaklığında yürütülen Blue Exile Art Project (BEAP) ile birleştirilen atölyede denizel farkındalık vurgulanıyor. 2022 teması “Sular Yükseliyor” olarak belirlenen proje için şimdi de bizler çocuklar ve gençler farklı temalar üzerinden kendi eserlerini üretecek. Polimer kille çalışılacak atölyede öncelikle projeyle ilgili bilgiler alacak, sanatçıların eserlerini incelenecek, denizlerimizin temiz kalmasının önemi, okyanus ve deniz ekosistemi içindeki varlıkların önemine dikkat çeken sohbetler edilecek ve eserleri üretecek. Verilen tema çerçevesinde, çocuklar ve gençler, eserlerin adını ve manifestolarını oluşturacak. Proje sanatçılarından Nurten Nurlu ile birlikte kültürel ayak izi farkındalığına katkı sağlanacak.
DENİZ RESSAMI
Eğitmen Ressam/Resim Öğretmeni Handan Aydoğan ile birlikte dünyaca ünlü deniz ressamları tanınacak, ardından müzede bulunan koleksiyonlardan ve ressamların resimlemelerinden esinlenilerek tuvaller üzerine akrilik boya tekniği ile kendi resimlerini yorumlayacaklar.
MUMLAMA
Müze koleksiyonlarında yer alan Halikarnas Balıkçısı Özel Koleksiyonundan esinlenerek Halikarnas Balıkçısı’nın çizim tekniklerinden biri olan mumlanmış kağıt üzerine mürekkep kazıma tekniği ile çocuklar ve gençler tanışacak. Müze uzmanları eşliğinde, Balıkçı’nın bu teknikle çalıştığı resimlemeleri incelenecek müze uzmanları eşliğinde yorumlanacak ve aynı tekniği kullanarak hayal güçleriyle harmanladıkları eserler ortaya koyulacak.
Bodrum Deniz Müzesi’nde gerçekleşecek olan atölyelerin tarih-saat bilgisi, yaş aralığı, süre, eğitmen bilgisi ve atölye ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için bodrumdenizmuzesi.org internet adresi, Instagram/bodrumdenizmuzesi_ hesabı takip edilebilir. Atölyeler hakkında daha detaylı bilgi almak ve katılım sağlamak için 0 252 316 33 10 ve 0 553 188 30 40 numaralarından ön kayıt yaptırılması veya Bodrum Deniz Müzesinde aktif olarak kayıt oluşturulması gerekiyor. Randevusuz veya ön kayıtsız atölyeye katılım gösterilemiyor. Müze çocuklar ve gençler ile buluşmak için sabırsızlanıyor