• Haberler
  • Genel
  • Muğla'da 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü Farkındalık Etkinliği Düzenlendi

Muğla'da 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü Farkındalık Etkinliği Düzenlendi

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü kapsamında farkındalık etkinliği düzenledi.Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen panele, Milas Veteriner Fakültesi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü kapsamında farkındalık etkinliği düzenledi. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen panele, Milas Veteriner Fakültesi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri doğrultusunda 1996 yılından bu yana her yıl düzenlenen etkinlikte, tüberküloz hastalığının hayvan ve insan sağlığı üzerindeki etkileri ele alındı. Panelin açılış konuşmalarını,

Milas Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artay Yağcı ve İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar

gerçekleştirdi. Ardından,

Prof. Dr. Seyda Cengiz, Dr. Öğretim Üyesi Murat Metli ve İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Mehmet Kuray

tüberküloz ile ilgili sunumlarını yaptı.

Hayvanlardan İnsanlara Bulaşan Bir Hastalık

Etkinlikte konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, tüberkülozun hayvanlardan insanlara bulaşabilen ciddi bir hastalık olduğunu belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın zoonoz hastalıklarla mücadelede önemli çalışmalar yürüttüğünü vurguladı. Baydar, hayvancılık sektöründe hastalıktan ari işletmelerin önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Bakanlığımız, her yıl aşılama ve sağlık taramalarıyla birçok hastalıkla mücadele etmektedir. Hastalıktan ari işletmelerde tüberküloz ve brucella gibi hastalıklar bulunmamakta, her yıl düzenli taramalar yapılmaktadır. Pozitif çıkan hayvanlar tazminatla işletmelerden uzaklaştırılmaktadır. Şu an ilimizde 140 hastalıktan ari işletme bulunuyor ve bu işletmelerde yaklaşık 12.000 hayvan barınıyor. Amacımız, hem hayvan sağlığını korumak hem de hastalığın insanlara bulaşmasını engellemektir."

Halk Sağlığı ve Ekonomik Etkiler

Milas

Veteriner

Fakültesi

Dekanı

Prof

.

Dr

.

Artay

Yağcı

ise

tüberkülozun

yalnızca

bir

sağlık

sorunu

olmadığını

,

aynı

zamanda

hayvansal

üretim

ve

ticaret

açısından

da

büyük

risk

taşıdığını

ifade

etti.

Yağcı,

hastalığın halk sağlığını tehdit ettiğini ve veteriner hekimlerin bu mücadeledeki kritik rolünü

vurgulayarak, tüberkülozun kontrol altına alınması için disiplinler arası iş birliğinin önemine dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına da yer verilen etkinlikte, tüberkülozun halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturduğu ve veteriner hekimlerin bu hastalıkla mücadelede büyük bir sorumluluk üstlendiği belirtildi.

Etkinlik, farkındalık çalışmalarının artırılması ve tüberkülozla mücadelenin güçlendirilmesi gerektiği mesajlarıyla sona erdi.

Haber

Haber

Haber

Haber

Haber

Haber

Haber

Bodrum Sıcak Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme