- Haberler
- Genel
- Türkiye'de 'Merhaba Günü' Kutlanmaya Başlıyor: Halikarnas Balıkçısı'nın Mirasına Vefa
Türkiye'de 'Merhaba Günü' Kutlanmaya Başlıyor: Halikarnas Balıkçısı'nın Mirasına Vefa
BODRUMHABER- Türkiye, 17 Nisan 2025 tarihinden itibaren yeni bir özel günü kutlamaya başlıyor.Türk edebiyatının önemli isimlerinden Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın (Halikarnas Balıkçısı) doğum günü olan 17 Nisan, bundan böyle 'Merhaba Günü' olarak anıldı.
BODRUMHABER-
Türkiye, 17 Nisan 2025 tarihinden itibaren yeni bir özel günü kutlamaya başlıyor. Türk edebiyatının önemli isimlerinden Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın (Halikarnas Balıkçısı) doğum günü olan 17 Nisan, bundan böyle “Merhaba Günü” olarak anıldı. Bodrum’da gerçekleşecek etkinliklerle ilk kez kutlanacak olan bu özel gün, Halikarnas Balıkçısı’nın insana, doğaya ve yaşama olan duyarlılığını yansıttığı “merhaba” selamlamasını yaşatmayı amaçlıyor.
Bodrum Belediyesi’ne bağlı Bodrum Deniz Müzesi öncülüğünde ve Bilgi Yayınevi’nin desteğiyle hayata geçirilen Merhaba Günü projesi, yazarın kültürel mirasını daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor. Proje kapsamında, Balıkçı’nın doğum günü olan 17 Nisan 2025 tarihinde Bodrum’da bir dizi etkinlik düzenlendi.
Merhaba Günü Programı
Merhaba Günü programı, 17 Nisan’da Inspera Bodrum-Livaneli Sahnesi’nde gerçekleştirildi. Tanıtım etkinliğinin sunuculuğunu Osmantan Erkır üstlenecek. Etkinlikte, “merhaba” kelimesinin temsil ettiği evrensel değerler ve Halikarnas Balıkçısı’nın bu bağlamdaki yaklaşımı ele alındı. Programda ayrıca müzik, tiyatro ve edebi performanslar yer alacak. Zülfü Livaneli ve Sunay Akın özel video mesajlarıyla etkinlikte yer alırken, Jehan Barbur, Hakan Meriçliler, Özgür Kıyat, Emina Rosa, Utku Erişik ve Haluk Polat şefliğindeki An Vokal ve Koro Piera performanslarıyla katkı sunuldu. Etkinlik, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi’nin YouTube hesaplarından canlı olarak yayınlandı.
“Ressam Cevat Şakir” Sergisi
Etkinlik programının bir diğer ayağını ise “Ressam Cevat Şakir: Halikarnas Balıkçısı’nın Görsel Mirası” sergisi oluşturuyor. 18 Nisan – 18 Mayıs tarihleri arasında Inspera Bodrum’da ziyaret edilebilecek sergi, tasarım tarihçisi ve akademisyen Ömer Durmaz küratörlüğünde hazırlanıyor. Sergide, Kabaağaçlı ailesi, Bodrum Deniz Müzesi ve özel koleksiyonlardan derlenen orijinal eserler ve dönemsel illüstrasyonlar yer aldı.
Halikarnas Balıkçısı’na Dair
Cevat Şakir Kabaağaçlı, 1890’da Girit’te doğdu. Oxford Üniversitesi’nde tarih, Roma’da ise güzel sanatlar eğitimi aldı. 1925’te yazdığı bir yazı nedeniyle Bodrum’a sürgün edilen Kabaağaçlı, bu kente duyduğu bağlılıkla tanındı. Yazın hayatında deniz, doğa ve Anadolu kültürü temalarını işleyen Balıkçı, aynı zamanda Türkiye’nin öncü çevrecilerinden biri olarak anılıyor. 1973 yılında vefat eden Kabaağaçlı’nın mezarı, vasiyeti üzerine Bodrum’dadır.
Bodrum Deniz Müzesi’nin Katkıları
2011 yılında ziyarete açılan Bodrum Deniz Müzesi, Halikarnas Balıkçısı Özel Koleksiyonu’na ev sahipliği yapıyor. Müzede Balıkçı’nın kişisel eşyaları, orijinal çizimleri ve arşiv malzemeleri yer alıyor. Müze, 2021 itibarıyla Kabaağaçlı ailesi ve koleksiyoncuların katkılarıyla koleksiyonunu genişletti. Ayrıca müze, her yıl yazarın doğum ve ölüm yıl dönümlerinde etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. “Cevat Şakir’in Mürekkepli Mumlu Kazıma Tekniği” atölyeleriyle çocuklardan yetişkinlere geniş bir kitleye ulaşılıyor.
Bodrum Deniz Müzesi, Merhaba Günü’nün tanıtımı için 2022’de Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın kararıyla günü resmiyete taşıdı. 2023 yılında bir logo yarışması düzenlendi, 2024’te sonuçlandırıldı ve 2025 itibarıyla Merhaba Günü resmen kutlanmaya başladı.
Merhaba Günü ve etkinliklere dair detaylı bilgilere
www.merhabagunu.com
adresinden ulaşmak mümkün.
Bakmadan Geçme





