Bodrum Sıcak Haber – Bodrum’un İçmeler bölgesine yeni liman yapımı için Bodrum Belediyesi ile 4 meslek odası toplandı. Bodrum’da artan ihtiyacı karşılamak üzere Bodrum Belediyesi ile Bodrum Ticaret Odası, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi, Esnaf Odası ve Denizciler Derneği, yeni bir marina yapımı için işbirliği yaptı. Yeni marinanın İçmeler bölgesinde Yelken Kulübü ile Tersaneler Bölgesi arasına yapılması düşünülüyor. Konacık Herodot Kültür Merkezi’nde yapılan genel kurulda konuşan dernek başkanı Erol Erdoğan, “Tekne sahibi üyelerimizin ihtiyaçlarını karşılamada yardımcı olmak amacıyla çekek yeri, iskele, liman veya gemi bağlama tesisleri inşa etmek ve çalıştırmak amacıyla şirket kurmaya, kurulan şirketin başka şirketlere ortak olabilmesi adına yönetim kuruluna yetki verilmesinin görüşülmesi” için bu genel kurulu yaptıklarını söyledi.
BİRÇOK SERMAYEDAR BODRUM’A MARİNA YAPMAK İSTİYOR
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması sonrası divan seçimi yapıldı. Genel kurulda konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum’da toplamda 50 bine yakın tekne trafiğinden yaşandığını ifade ederek şöyle dedi:
“Bağlama yerleri açısından büyük sıkıntı var. Sektörü daha çok özel marinalar domine ediyor. Biz Gümbet, Bitez, Bodrum limanı gibi yerleri elimizde tutuyoruz. Şu anda Ankara’daki temaslarımız ve bize ulaşan haberler göre bir çok sermayedar buraya bir liman, marina yapma peşinde. Türkbükü Kesire Burnu’ndan tutun da Bağla, hatta Adaboğazı’na kadar insanların sürekli iştahını kabartan bir noktadayız. Eğer biz bu değişimi yönetemezsek o zaman sıkıntı yaşayacağız. Biz de inisiyatif almak için meslek odalarımızla birlikte bir konsorsiyum kurmaya karar verdik. Arkasından Ankara’ya gittim ve Kıyı Tesisleri Daire Başkanı ile görüştüm, ‘sadece belediye olarak gelseniz olmayabilir ama içine sektörü koymanız lazım’ dedi. Biz de tamam dedik. Gelip seri toplantılar yaptık. Bunun en uygun nereye olabileceğini düşündük ve İçmeler bölgesinde karar kıldık. Buraya marina yapmak daha önce de düşünülmüş yapılan planlar, projeler maalesef hayata geçmemiş. Yelken Kulübü ile İçmeler Tersaneler Bölgesi arasındaki alanda bir planlama düşündük.”
“KENDİ KENDİNİ FİNANSE EDEN BİR YAPI OLACAK”
Planladıkları bölgenin Ankara’da yaptıkları temaslarda da uygun bulunduğunun altını çizen Aras, “Çünkü kıyıda yaklaşık 5 dönüm hazine arazisi var. İnce uzun bir parsel, tam önüne denk geliyor. Şirketi kurmamız lazım ki gidip başvuruları yapabilelim. Elimizde bir alan projesi oluştur, yatırım maliyeti ortaya çıktı. Şimdi şirketi kurmamız gerekiyor. Diğer odalarımız bunu yaptı. Bir şirket sözleşmesi de hazırlandı. Yüzde 40’ı belediyede, kalan yüzde 60 meslek odalarımız ve derneğimizde kalacak şekilde bir konsorsiyum oluşturuyoruz. En başta 100 bin TL sermayeli bir işletme kuracağız. Zaten yaptığımız fizibilitede biz burayı çok kolay finanse edebiliyoruz. Çünkü bu kendi kendini finanse eden bir yapı olacak. Yani finansman neredeyse hazır. Dış finansmandan ya da bankalardan. Maksimum 4 yıl içerisinde geri dönen bir yatırım olacak. Hatta özel sektörden de ‘biz bu işi yap-işlet-devret şeklinde de yaparız’ diyenler de var. Bu da bir yöntem. Bu yöntemler bu iş çok kolay finanse edilebilir.” ifadelerini kullandı.
Deniz Ticaret Odası Başkanı Orhan Dinç de marina projesinin çok önemli olduğunu ifade ederek “Bu proje birlikte bir işi başarabilme sınavı olacak.