İsrail’in Sivil Halka Saldırıları Devam Ediyor

featured

On binlerce Filistinli Cuma günü namaz kılmak üzere Mescid-i Aksa’ya gitti, 10 Mayıs’taki “Kudüs Günü”nde bazı İsrailli grupların planladığı yürüyüşte Harem-üş Şerif’e girmemesi için üç günlük bir nöbete başladı. Ardından İsrail polisi müdahale etti. Kudüs’teki bazı Filistinlilerin evlerinden zorla çıkarılmasının ardından başlayan çatışmaların devamı olarak Filistin’den Kudüs yakınlarına roket saldırısı geldi. İsrail buna karşılık Gazze’ye hava saldırıları başlattı. Saldırılarda aralarında çokça çocuk da bulunduğu birçok kişi hayatını kaybetti. Protesto gösterileri, İsrail polisinin müdahalesi ve çatışmalarda yüzlerce Filistinli ve 30’a yakın İsrail polisi yaralandı.

Hafta sonu ve ardından Pazartesi sabahı devam eden, İsrail polisinin tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandığı olayların ardından İsrail polisi, 10 Mayıs Pazartesi “Kudüs Günü Bayrak Yürüyüşü”nde Mescid-i Aksa’nın bulunduğu, Müslümanların “Harem-üş Şerif” Yahudilerin ise “Tapınak Dağı” adını verdiği bölgeye Yahudilerin girişinin yasaklanmasına karar verdi.

Cumartesi günü de Mescid-i Aksa çevresinde yaşanan olaylarda, Filistin Kızılayı’na göre aralarında çocukların da olduğu 80 kişi hastaneye kaldırıldı. Bir İsrail polisi yaralandı.

Son olarak Pazartesi erken saatlerde İsrail polisi, Mescid-i Aksa çevresinde barikat kuran “Binlerce Filistinlinin kendilerine taş ve molotof kokteyli attığını” açıkladı. Bunun üzerine protestocuları dağıtmak için gerekli yöntemleri kullanmaya karar verdikleri ve öğlen saatlerinde plastik mermi de kullanarak Filistinlilere müdahale ettikleri de açıklamada yer aldı.

Bu gerilimin ortaya çıkma nedenlerinden bazıları;

İsrail’de bazı gruplar, İsrail’in Doğu Kudüs’ü işgal ettiği, 1967’deki Altı Gün Savaşı’nın yıl dönümünü İbrani takvimine göre “Kudüs Günü” olarak kutluyor. Bu yıl bu takvime göre Kudüs günü 9-10 Mayıs’a denk geliyor.

Her yıl İbrani takvimine göre kutlanan Kudüs Günü’nde yüzlerce Yahudi ellerinde bayraklarla Müslümanlar için kutsal olan bu bölgeye yürüyerek sloganlar atıyor ve İsrail marşları söylüyor.

Bu kutlamalar, Filistinliler için “Bilerek yapılan provokasyon” olarak görülüyor. Bu yıl bu günün Ramazan ayının son günlerine denk gelmesi, Filistinli grupların Mescid-i Aksa çevresinde barikatlar oluşturarak bu grupları engellemek için daha sert bir adım atmaya itti. Kudüs dışında yaşayan yüzlerce Filistinli de hafta sonu otobüslerle Mescid-i Aksa’ya gelerek nöbete katıldı. Bu akın, bir aydır süren gerilimin sadece son parçası oldu. Bir diğeri ise, Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah bölgesinde yaşayan Filistinli ailelerin tahliye edilmesi planları oldu.Filistinlilerin Ramazan geleneği olan, oruçlarını eski kentin Şam Kapısı’nın merdivenlerinde açmalarının engellenmesi üzerine Filistinliler İsrail polisini, geleneksel iftarları engellemek amacıyla merdivenlere bariyerler dikmekle suçladı. İsrail polisi ise barikatların yayaların eski Kudüs’e geçişinin kolaylaştırılması için kurulduğunu savundu.

İsrail ile Filistinliler arasında Kudüs’te başlayan gerilim Gazze’ye sıçradı. Bölgedeki son durum;

Gazze’den atılan roketler sonucunda da İsrail’de altı kişi hayatını kaybetti. İsrail, dün akşam saatlerinde Gazze’de 12 katlı bir binayı vurdu. İsrail, binanın Hamas tarafından “askeri amaçlarla kullanıldığını” söyledi ve vurulacağını önceden bildirerek yaşayanların burayı boşaltmasını sağladıkları için can kaybı olmadığını duyurdu.Ancak Gazze sağlık yetkilileri, binada hayatını kaybeden sivillerin olduğunu söyledi.Gazze İçişleri Bakanlığı, Gazze Şeridi’ndeki tüm polis karakollarının hava bombardımanında hasar gördüğünü açıkladı.

İsrail’in yoğun bombardımanı altında olan Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin sayısı 35’e çıkarken, 5 İsrail vatandaşı Hamas’ın roket atışlarında öldü. Filistinli yetkililer, ölenler arasında 10 çocuk bulunduğunu duyurdu.

Gazze’den İsrail topraklarına atılan yüzlerce roketin çok büyük kısmı havada imha edildi. Demir kubbe savunma sistemini aşan roketlerin Aşkelon kentinde iki kişinin ölümüne yol açtığı açıklandı.

İsrail savaş uçakları Gazze’de 13 katlı bir binayı hedef aldı. Bina saldırı sonrası tamamen çöktü. Saldırının ardından Hamas misilleme olarak Tel Aviv’e 130’dan fazla roket fırlattı.

Türkiye genelinde kınama mesajları ve eylemler yapıldı. Biz de Bodrum Sıcak Haber Ailesi olarak, İsrailin yaptığı bu vahşi katliamı ve bütün olanları kınıyoruz. Hayatını kaybeden tüm herkesin ve özellikle çocukların ailelerine baş sağlığı, kendilerine de Allah’tan rahmet diliyoruz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İsrail’in Sivil Halka Saldırıları Devam Ediyor
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bodrum Sıcak Haber - Bodrum Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!