BODRUM SICAK HABER – Bodrum Belediyesi, Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında anma etkinlikleri gerçekleştirdi.
24 Ocak 1993’te öldürülen gazeteci, yazar Uğur Mumcu ile 31 Ocak 1990’da öldürülen Prof. Dr. Muammer Aksoy’un ölüm yıl dönümlerini kapsayan haftanın “Adalet ve Demokrasi Haftası” olması sebebiyle gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında Bodrum Belediyesi Mausolos Sergi Salonu’nda söyleşi gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü Gazeteci Fatih Bozoğlu’nun yaptığı söyleşiye Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Bodrum Şubesi Başkanı Meral Saraçbaşı ile Avukat Ali Can Esen katıldı.
Nebil Özgentürk’ün “Türkiye’nin Hatıra Defteri” belgeseli için Zülfü Livaneli’nin çektiği ‘Yiğidim Aslanım’ bestesini ilk kez Uğur Mumcu’ya dinlettiğindeki duyguları içeren kısa film gösterimiyle başlayan program, Fatih Bozoğlu’nun Uğur Mumcu’nun “Sesleniş” şiirini okumasıyla devam etti.
Söyleşide Fatih Bozoğlu “İnançlıyız, geleceğe güvenimiz var” diyerek Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a söz verdi.
Uğur Mumcu’nun çok büyük bir sembol olduğunu ifade ederek Mumcu’nun kaybının haberini aldığında hissettiği şaşkınlık ve hayal kırıklığından söz eden Başkan Aras, konuşmasına şöyle devam etti:
“Uğur Mumcu deyince Türkiye’de aydın olmanın bedelini anlıyorsunuz. Türkiye’de aydınsanız, yurtseverseniz, demokrasiyi savunuyorsanız, insan haklarını savunuyorsanız hayatınız her zaman tehlikede. Bunu anlıyorsunuz. Çünkü sadece Uğur Mumcu ile biten bir konu değil bu. Onun gibi daha niceleri var. Uğur Mumcu olmanın bir bedeli var. Aydın olmanın bir bedeli var Türkiye’de.”
Başkan Aras’ın sözlerinden sonra Nebil Özgentürk ile telefon bağlantısı gerçekleştirildi. Özgentürk, Uğur Mumcu’nun çok değerli bir düşünce insanı, önemli bir köşe yazarı olduğunu dile getirerek onun bir idol olduğunu söyledi.
Avukat Ali Can Esen ise adalet ve demokrasiye hukuk yoluyla ulaşılabileceğinin altı çizerek Uğur Mumcu’nun önem verdiği değerlerden söz etti.
Söyleşide, Araştırmacı Gazeteci Uğur Mumcu’nun 12 Mart 1971 muhtırası döneminde yaşanan bazı olayları içeren ve ilk baskısı 1977’de yapılan “Sakıncalı Piyade” adlı kitabı ile ilgili de derin bir sohbet gerçekleşti.
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, kitapla ilgili düşüncelerini dile getirerek askeri anlamda sakıncalı piyadenin ne anlama geldiği ile ilgili de bilgilendirmelerde bulundu.
ÇYDD Bodrum Şube Başkanı Meral Saraçbaşı ise Özdemir Asaf’ın “Adalet” şiirinin sözleriyle duygu ve düşüncelerini anlatmak üzere söz aldı. Ataol Behramoğlu’nun “Uğur’a Ağıt Değil, Övgü” şiiriyle de konuklara duygu dolu anlar yaşattı.
Kuvâ-yi Milliye’den gençlerin aydınlanmasına, gazeteciliğin öneminden yitirilen değerlerden kaynaklı acılara kadar pek çok konuda hüzünlü bir sohbet gerçekleştirilirken Sanatçı Bahadır Doğmuş ise sazı ve türküleriyle bu duygu yüklü anlara eşlik etti.