Yerelde Üretileni Öncelikle Yerelde Tüket

featured

BODRUM HABER – Bodrumun yerel ürünleri varken herkesin bunları kullanması ve yerel üreticiyi özellikle desteklemesi gelecek için çok önemlidir. Son birkaç yıla damgasını vuran en büyük olay olarak görmemiz gereken pandemi günleri ve şuan ki mevcut döneme damgasını vuran Ukrayna-Rusya savaşı dönemi gösterdi ki; insanlar artık yerel ürün ve yerel üretici olmadan tam olarak kesinlikle beslenemeyecekler. Yerel üreticilerin ve kooperatiflerin binbir zorlukla ve dünya çapında ki üreticilerle baş etmek zorunda kalarak ürettiği ürünlerin insanların beslenme zincirine etkisi kesin ve net bir şekilde görüldü. Ve anladık ki yerel ürün, yöresel ürün, coğrafi işaretli ürün üretmek de tüketmek de günümüz ve geleceğimiz için hayati önemde. Çok daha önemlisi savaşların en büyüğü topla tüfekle füzeyle olanlar değil, gıda ve tarım savaşları olduğu da son dönemde karşımıza çıkan en önemli gerçeklerden biridir. Gıda olmadan yerel üretici olmadan hiçbir savaşın kazanılmasının mümkün olmadığı da yaşadıklarımızdan ders olarak çıkarmamız gereken en önemli derslerden olmalıdır.

Tarımsal üretim ve gıda sanayisi çok önemli peki neden?

Ülkemizin sahip olduğu topraklar her açıdan verimli ve rahatlıkla doğru üretim argümanlarıyla yönlendirildiğinde elimizde bulunan en güçlü silah haline gelebilir. Ülkemizin sahip olduğu tarımsal alanların verimliliği ve ikliminin uygunluğu sayesinde her türlü tarımsal üretimin yapılabilmesinin kolaylığı, bölgesel olarak bakıldığında her bölgenin ayrı yerel ürünleriyle öne çıktığı büyük bir tarım ülkesi olduğumuz çok bariz olarak kendini gösteriyor. Son birkaç yılda yaşananlar özellikle yerel ürünlerde bulabileceğimiz sağlık ve iyi ürünün de önemini iyice arttırdı. Yerel ürün tüketmek en yakınızda üretilen ürünler ve yerel üreticiler ile yerel satıcılar her zaman ilk tercihimiz olmalı. Günümüzde yükselen trend her geçen gün daha fazla insan kullanacağı ürünlerini yerel gıda üreticilerinden satın alarak kullanıyorlar. Yerel üreticilerden ürün satın almanın gerçekten de birçok faydası var. Bunları düşündüğünüzde en başta kendi sağlığınıza, yerel üreticilerin gelişmesine, yerel işletmecilerin güçlenmesine, bölgesel gelişmişliğin artmasına hatta sosyal ve kültürel yaşama olan faydaları asla yadsınamaz. İnsanlar bu seçimlerini hep farklı nedenlerle yapıyor.

Hiç düşündünüz mü Bodrum’da bulunan yerel ürünler neler?

Deniz ürünleri, meyve ve sebzeler, mandalina, zeytin, zeytinyağı ve türevleri, endemik olarak yetişen ve birçok bölgede bulamayacağınız otlar, süt ve süt ürünleri, yumurta, bölgesel yetiştirilen hayvan ve hayvansal ürünler, bal,  konserve, reçel ve turşular vb. Yerel üretici ve yerel satıcılardan yapılan alışveriş ile kaliteli ve taze ürünler bulma olasılığımız çok daha yüksektir. Bu tür ürünlerin satış noktası yakınımızda olduğu için hemen hasat edilerek en kısa yoldan satış noktasına ulaştırıldığı için bu da daha yüksek ve kaliteli besin değerini sunması açısından da önemlidir.  Aldığımız ürün yerel satıcıdan ve yerel ürün olduğu için daha garantili ve sorunsuzdur. Yerelde üretilen ürünler satış için çok uzun mesafeler kat etmemesi taze ve bozulmamış olması nedeni ile de tercih edilmeleri kesinlikle gereklidir. Bu şekliyle de kesinlikle daha lezzetli ve sağlıklıdır. Tabi ki bu lezzet de ürünlerin mevsiminde hasat edilmesinin, daha olgun ve daha taze olmasının da etkisi çok büyüktür. Küçük üreticilerin ve işletmelerin koruması ve desteklemesi gelecek için önemlidir. Mümkünse, alışverişlerinizi bölgesel gelişme ve sürdürülebilirlik ve hatta bölgesel ekonominin desteklenmesi için yerel üretici ve yerel ticarethaneleri tercih etmeliyiz. Çünkü yerel ürünler aldığınız zaman yerelde kendi ekonominizi de destekliyorsunuz demektir. Böylece üretim ve tüketim zincirinin içinde olarak yerel yapıyı desteklemiş, paranın o döngü içinde kalmasını sağlamış ve katkı sağlamış olursunuz. Yerel üretici ve satıcılar desteklendiğinde onların güçlenmesi ve yerelde üretmeye devam etmesi sağlanmış olacaktır. Böylece yerel ekonomiye de katkı sağlanmış oluruz. Yerel üreticiler ve satıcılar bu sayede daha fazla gelir elde ederek üretime ve işletmeyi devam ettirmeye istekli olacaklardır. İnsanların köylerden kaçtığı günümüzde, yerel üreticilerin azalması, yerel satıcıların işletmelerini kapatması ile global işletmelerin elinde kalacak olan bir durumla karşı karşıya kalınacaktır. Bu noktada ise pandemi döneminde yaşadığımız zorlukların daha fazlasını yaşamak zorunda kalabiliriz. Yerel işletmelerin global işletmelere yerini bırakması ile de dengenin bozulması, kalitesiz sağlıksız ürünlerin daha pahalıya alınması, istihdamda ki zorluklar gibi sorunlar da ortaya çıkacaktır.  Yerel üreticilerin ve işletmelerin para kazanması ile bu işletmeler istihdam yaratıcı olarak varlıklarını koruyacaktır. Yerelde istihdam yaratmak devletinde üstünde durması gereken çok önemli durumdur.

Yerel işletmeler varlıklarını sürdürdükleri ölçüde bölgede yeni bir sosyal yapı oluşmasına da katkı sunacaktır. Bu da yeni iş alanları ve yeni gelişmeleri getirecektir. Bodrumda üretilen yerel ürünlerin tercih edilmesi de sadece Turizm ve İnşaatla öne çıkmış olmasının yanında daha farklı iş olanakları da kesinlikle sağlayacaktır. Gerçekte bakıldığında da yaşadığımız Bodrum ve çevresinin buna kesinlikle ihtiyacının olduğu görülmektedir.

Bir diğer faydasının da bizlerin yerel üreticiler ile birebir temasa geçerek onlarla ürün kalitesi ve sağlı ile garanti sağlama fırsatı yakalar. Bu da aslında Bodrum’un bölgesel kültürünün gelişmesi ve aktarılması açısından da etkili olur. Toplumu bir araya gelmesini sağlar. Çünkü komşunuzun ürettiğinden almanız onunla sosyalleşmenizi, daha iyi insancıl ilişkiler kurmanızın da yolunu açacaktır. Bodrumda geleneklerin yaşamasını ve gelecek nesillere en iyi şekilde aktarılmasını da sağlayacaktır. Yerel ürünler yöresel lezzetler hem daha ucuz hem daha keyifli hem daha lezzetli hem de dünyamız için daha az zararlıdır. Amaç ne olursa olsun, yerel olarak yetiştirilen yiyecekleri, yerel olarak üretilen ürünleri özellikle yerel işletmelerden satın almak Bodrum da faaliyet gösteren tüm üretici ve işletmeler açısından hayati öneme sahiptir.

Yerelde Üret, Yerelde Satıcıdan Al, Yereli Tüket…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yerelde Üretileni Öncelikle Yerelde Tüket
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bodrum Sıcak Haber - Bodrum Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!