Yetkin Değil Etkin Bir Yaşam

featured

BODRUM HABER – Günümüzde ağırlığını iyice hissettiren yönetimsel hata ve eksiklikler birçok uygulamasıyla ticarileştirdiği ilişkiler yumağında bizleri gelecek kaygısıyla farklı alanlara savurmaktadır. Kapsamlı bir dönüşümle en temel haklarımızı alınır satılır duruma getiren bu hatalar gelecekteki yaşamımıza ciddi etkiler edeceği kesindir. Yine başka bir açıdan bizleri yabancılaşmaya iten bu küresel saldırı kentlerde kamu yararına bir dönüşüm yerine rantsal bir dönüşümü; inşaat, turizm, tarım, sanayi, eğitim, sağlık ve güvenlik konularında kamu yararına yönelik hizmetlerde ticarileşen bir süreci niteliksiz ve bilimsellikten uzak yönetimsel uygulamalarıyla geleceksizleştirmeyi, halkın yaşamında da bölgesel kaliteli yaşama güvencesinden yoksun olarak boyun eğmeyi aşılayan bir süreç olarak özetlenebilir.

Bu durum karşısında doğal olarak bizi yönetenler ise bireysel kaygılarımızdan faydalanarak kendi durum ve kariyerini yüceltmekte, bizleri bu mekanizmanın öznesi yaparak da tüketici kimliğimizle ele almaktadır. Bu durum ister istemez yaşamın tüm noktalarında yer alırken bir dönüşüm oluşturuyormuş gibi göstererek farklı uygulamalarla karşımızda belirmektedir. Değindiğimiz sürecin ışığında Bodrumda yaşamaktan doğan sorunlarımızın yanında geleceğimize de ışık tutması açısından bu konulara kısaca değinerek, hayatın olağan akışı içinde oluşan gelişmeler, denklik, eşdeğerlik, uzmanlaşma vb. başlıkları irdeleyerek,

Bodrumda ki genel sorun ve konulardaki görüşlerimizin aktarılmasını amaçladım. Aslında biz Bodrumda yerleşik yaşayanlar olarak suçluyuz. Bunu kesinlikle kabul etmemiz gerekiyor. Artık birazda yaşayanlar olarak şapkayı önümüze koymalı ve ona göre düşünmeli ve çözümler üretmeliyiz. Bunu şimdi neden yazdığımı merak ediyorsunuz değil mi? Kimsenin kendisi ve yaşayanlar olarak bizlerin öz eleştiri yapmadığımızı özellikle görmem dolayısıyla bu yazıyı kaleme aldım. Şuan 10 Ağustos tarihindeyiz ve Bodrumda inşaat yasağı devam ediyor. En azından ben böyle biliyorum. Ama gördüğüm inşaat yasağı kime uygulanıp kime uygulanmadığını anlamış değilim. Ama AYDEM bu yasağın dışında gördüğüm kadarıyla. Turistlerin yoğun şekilde geçtiği yollar delik deşik şuan. Her yer toz toprak. Bodrumun birçok yerinde aynı durum söz konusu görüyoruz. Yani neden vatandaş olarak şikâyet ediyoruz ki? Hizmet bizim için değil mi? Nasılsa tüm Bodrumu bir kazıp bitirelim sonra yönetim olarak zaten kapatırlar. Tüm yollar inşaat kamyonları ile dolu. Neymiş inşaat yasağı varmış. Ama sadece küçük inşaat sahiplerine yasak uygulanıyor. Bunda şikâyet edecek ne var ki?  Biz kış gelince nasılsa yapacak değil miyiz? Büyüklerin işi daha acil. Para veya kişisel ilişkilerle ile zaten çözerler. Yasaya uymamak da ne demek herkes bir şekilde uyuyor. Sizde uyuyun sorun çıkmasın. Yaya yolları yayalar için der gibisiniz. Siz yanlış biliyorsunuz. Birçok yaya kaldırımı otoparkı olmayan büyük tesislerin araç koyma yeri. İşletmelerin masa koyma yeri. İşletmelerin ürünlerini teşhir ettikleri alanlar. Lütfen vatandaş olarak buralarda yaya kaldırımlarını kullanmayın ki kimse sorun yaşamasın. Her hafta işletmelerin kafasına koyduğu zamlardan bıktınız değil mi? Keyfi artan ev kiralarından da siz şimdi şikâyet edersiniz? Denetim yok ki dediğinizi duyar gibiyim. Acaba kaç tane ev sahibi gerçek kirasını gösterip vergisini tam ödüyor. Bunlar size mi düştü sevgili Bodrumlular. Şimdi sorup da iş çıkarmayalım denetlemesi gereken kurum ve kuruluşlara. Küçük esnafa da birkaç sorum olacak. Sizler işletmelerinizi neden hala açık tutuyorsunuz ki? Bunu anlamış değilim? Sizin tüm mallarınızı bir büyük alana toplayıp satan karteller var. Onlar sizin işinizi rahat bir şekilde yapıyorlar. Satmadıkları yok. Ekmekten, aküye, tekneden, zücaciyeye kadar her şey onlarda var. Ve mahalle bakkalı gibi her yerde açılıyorlar. Bunlara da ruhsat verenler başta devlet olmak üzere anayasal hak olarak görüp çok güzel veriyorlar. Kriter var mı? Ne kriteri onlar küçüklere geçerli? Otopark olmasa da olur. Mal geldiğinde yolu kapatsa da olur. Her ürünü satabilir. İstediği gibi fiyatları manipüle edebilir. Siz kesinlikle yapamazsınız? Yaparsanız sizi denetler cezalandırırlar. Büyükleri peki der gibisiniz. Onları denetlemek mi o ne demek?

Bodrum antik tiyatro konserleri ile ilgili olarak ne düşünüyorsunuz? Çok güzel değil mi birçok güzel sanatçı geliyor. Tüm ana yol kenarları araba doluyor. Gümbet kavşağından devlet hastanesine kadar olan yol geçilmez oluyor. Konser alanının önünde bir polis memuru trafiği zaten düzenliyor. Sanırım sanatçı ve birkaç organizatör para kazanacak ve etkinlik adı altında ceplerini dolduracaklar. Siz neden orada dakikalarca trafiğin açılması beklediğinizden şikâyet ediyorsunuz? Sizin araçlarız orada biraz fazla yakıt tüketmiş olabilir. Bundan da şikâyet etmenize gerek yok. Akan trafikte kaç kere kaza geçirmek zorunda kaldığınızın da bir önemi yok. Ayrıca asla hastalanmayın o saatlerde. Hastalanıp birde yolda ambulansa sakın iş çıkarmayın. Çünkü birkaç kişi para kazanacak asla unutmayın.

Bodrum Devlet hastanesi yapılıyor değil mi? Evet yapılıyor. Yalan mı hepiniz geçerken görüyorsunuz. Pandemi bir bitsin yetkililerimiz hemen açacaklar. Ayrıca açsalar ne olacak ki doktor mu kaldı sanki Bodrumda. Kapalı kalsın ki sadece ondan şikâyet edin. Açarsalar maazallah birde doktor yok diye şikâyet edeceksiniz? Hasta olmayın en kolay çözüm. Yollar ile ilgili bir şey söylemeyecek misin dedi bir tanıdığım. Ne söyleyebilirim ki? Benim naçizane Bodrumda yaşayanlar olarak size tavsiyem kasisli yollarda, çukurlarda ve asfaltımsı yerler de daha çok araç kullanmanız. Kullanın ki ekonomiye can verelim. Sanayi boş durmasın. Servisler daha çok çalışsın. Araçlarınız düzgün yollarda bunları size çıkarmaz ki. Lütfen biraz mantıklı olalım dimi? Her yer çöplük olmuş. Atmayın. Toplamak zorunda kalmayalım. Çöp toplayan az sayıda ki işçiye de yazık değil mi?  Gece fırlayarak yataktan kalktığınız oluyor mu? Özel yapılmış egzoz gürültüsü kulağa müzik gibi geldiğindendir. İnsanlar uyuyor mu? Bebek mi var? Hasta mı var? Düşünmeye gerek yok ki. Biz eğlencemize bakalım. Mahalle arasında son sürat o güzel sesli egzozumuzu bağırtarak geçelim. Nasılsa herkes bizi takdir ediyordur. Gören denetleyende yok. O zaman sıkıntı olacak bir durumda yok. Sevgili Bodrumlular şimdilik bu kadar yeter diye düşünüyorum. Bir kısmını da haftaya bırakalım. Hatta şikâyet edip de aslında etmemeniz gereken noktalar varsa gazetemize ulaştırmanızı özellikle bu köşenin yazarı olarak sizlerden bekliyorum.

Lütfen şikayet ederken dikkat edelim hatta etmeyelim…..

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yetkin Değil Etkin Bir Yaşam
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bodrum Sıcak Haber - Bodrum Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!