BODRUM HABER – Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde, GEKA’nın Muğla Yatırım Destek Ofisi tarafından gerçekleştirilen ‘Genç Girişimciler Buluşması’nda; bilişimden organik tarıma, kozmetikten ekoturizme kadar alanının uzmanları girişimcilik hikayelerini üniversiteli gençlerle paylaştılar.
Moderatörlüğünü otomotiv ve savunma sanayi alanında faaliyet gösteren Sanlab Simülasyon firmasının kurucu ortağı Salih Kükrek’in yaptığı etkinliğe Kaptanın Ceviz Çiftliği kurucusu dış ticaret uzmanı Ayşe Selin Varol, Willow Software kurucu ortağı Eren Baştürk, Mediflora Doğal Kozmetik Ürünler Çiftliği kurucusu Hazal Yanar, Fark Edenler Kamp işletmecisi Mustafa Yılmaz katıldı.
Otomotiv ve savunma sanayi sektörüne simülasyon teknolojileri üreten Sanlab Firması’nın kurucu ortağı Salih Kükrek’in üniversiteli gençlere yönelik yaptığı sunumla başlayan etkinlikte Kükrek, devlet desteğiyle başladıkları girişimcilik hikayelerinde bugün TOGG için hareketli simülatör üreten bir firma konumuna nasıl geldiklerini anlattı. Girişimcilik yolculuğundaki deneyimlerinde devlet desteklerinin önemine değinen Salih Kükrek cesaret, merak, alanında uzmanlaşma ve sürekli gelişimin ve öğrenmenin önemine değindi.
Panelistlerin sırasıyla kendi girişim hikayelerini anlattığı etkinlikte ilk söz alan Kaptanın Ceviz Çiftliği kurucusu dış ticaret uzmanı Ayşe Selin Varol oldu. Varol, öğrencilik yıllarında başladığı çalışma hayatında fırsatları değerlendirerek kariyer basamaklarını nasıl çıktığını ve Katar’da finans uzmanı olarak çalışırken ailesinin Muğla’daki ceviz üretim işini ele alarak nasıl e-ticaret sitesi kurduğunu anlattı. Yerli üretim-sürdürülebilir doğal tarım anlayışıyla üretim yaptıklarını ifade eden Ayşe Selin Varol, özellikle doğal ve katkısız ürün arayanların, kurdukları e-ticaret platformundan bu ürünlere kolaylıkla ulaşabildiğini söyledi.
Beyaz yakalı olarak kurumsal hayatta çalışırken kentten köye göç ederek çiftlik ve ekoturizm tesisi kuran, bu süreçleri de sosyal medyada anlatan Youtuber ve Fark Edenler Kampı’nın işletmecisi Mustafa Yılmaz, kendisini kentten göç etmeye, çiftlik ve ekoturizm tesisi kurmaya götüren motivasyon kaynaklarını gençlere aktardı. Yılmaz, gıda güvenliğini önemseyen, doğayla iç içe, güvenli bir ortamda sağlıklı ve sürdürülebilir bir hayatı tercih ettiği için böyle bir yola çıktığını söyledi. Fark Edenler Kamping’in de kendisi gibi böyle bir hayatın olabileceğini fark eden insanların bir araya geldiği bir ekoturizm işletmesi olduğunu belirtti. Yılmaz gençlere öncelikle, yapmaktan mutlu oldukları ve sevdikleri uğraşıyı iş haline getirmelerini, böylelikle her ne yapıyorlarsa kaliteli işler ortaya çıkartacaklarını söyledi.
Mediflora Doğal Kozmetik Ürünler Çiftliği Kurucusu Hazal Yanar, Çin’de uluslararası bir firmada dış ticaret alanında çalışırken Türkiye’ye dönerek Bodrum’da ailesiyle birlikte doğal kozmetik üretimi alanında tasarladığı Mediflora markasının hikayesini gençlere anlattı. Ürünlerin üretim aşamasından markanın konumlandırma stratejisine kadar tüm girişimcilik yolculuğunu anlattığı konuşmasında Yanar ayrıca, Güney Ege Kalkınma Ajansından da proje desteği almasının sürece büyük katkısı olduğunu ifade etti. Girişimciliğin olumlu olduğu kadar olumsuz yanları da olduğunu belirten Yanar, gerektiğinde bu zorlukları da göze almak gerektiğini söyledi.
Enerjiden havacılık, tıp, ticaret, araştırma ve elektronik eğitimine kadar çok çeşitli işletmeler ve endüstriler için kapsamlı Mikrodenetleyici ve Kablosuz ürünler ve tasarımlar sunan Willow Software firmasının kurucu ortağı Eren Baştürk, öğrencilik yıllarında başladığı kendi işini kurma sürecini ve devlet desteklerinden nasıl yararlandığını öğrencilere aktardı. Kendi yaşam tarzını işine yansıttığını belirten Baştürk, gençlere inandıkları yolda ilerlemelerini söyledi.
Toplantının ikinci bölümünde tüm katılımcılar girişimcilik süreçlerinde ne tür zorluklarla karşılaştıklarını ve bu zorluklarla nasıl baş ettiklerini anlattı. Ayrıca, katılımcılar öğrencilerin merak ettikleri soruları da cevaplandırdılar.
Üniversiteli öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliğin son bölümünde etkinliğe dair interaktif bilgi yarışması yapıldı. Bilgi yarışmasında başarılı olan öğrencilere, GEKA ve panelistler tarafından sürpriz hediyeler verildi.