CHP Bodrum İlçe 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Günü İle İlgili Açıklamalarda Bulundu

featured

BODRUM HABER – Bodrum CHP ilçe merkezinde,  05 Aralık Türk Kadınına,  1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanınması işe ilgili bir basın toplantısı düzenlendi.

Düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan CHP Bodrum Kadın Kolları Başkanı Umut Anıl Özdoğan kadınların seçme ve seçilme hakları ile ilgili şunları dile getirdi. Özdoğan; Bugün biz kadınlar için hayati önemi olan en onurlu günlerden birisidir. Ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün öncülüğünde 05 Aralık 1934 tarihinde seçme ve seçilme hakkını kazandık. Dönemim başbakanı İsmet İnönü’nün ifadesi ile,  ATATÜRK’ün en ileri Devrimlerinden birisi gerçekleşti demişti.  Birçok gelişmiş ülkeden önce kazandığımız bu hak eşit yurttaş olmak statüsüne kavuşturdu. 1935 yılında gerçekleşen seçimlerde kadınlar büyük bir hevesle haklarına sahip çıktı ve oylarını kullandı. Özellikle büyük şehirlerde kadınların oy kullanma oranı erkeklere yakındı. Seçim sonucunda 17 kadın vekilimiz meclise girdi. Ara seçimle 1 milletvekili daha eklenen kadın milletvekili sayımız 18’e çıktı. Böylelikle mecliste bulunan kadın vekil oranımız % 4.6 oldu. Bu oranla parlamentoda kadın temsilcilinde Dünyada 2. Sırada yer aldık. Aradan geçen 88 yıla rağmen ilerlemek bir yana 129. Sıraya geriledik. Örneğin bu oran 2011 yılında kadınların seçme ve seçilme  hakını kazandığı Suudi Arabistan’da %20, 2006’da aynı hakların tanındığı Birleşik Arap Emirliklerinde ise % 22,5. Dünya Ekonomik   tarafından hazırlanan 2021 küresel eşitsizliği konu alan endekste ise Türkiye 156 ülke arasında 133’cü sıradadır. Seçmen nüfusunun yarısını kadınlar oluşturmasına rağmen kadınların karar alma süreçlerinde yeterince yer almamaları, siyasette eksik temsil edilmeleri bir demokrasi sorunudur. Bu sorun öyle büyük ki araştırmalara göre, tam eşitliğe ulaşması için 152 yıla ihtiyaç vardır. Oysa biz kadınların 152 yıl beklemeye tahammülü yok” dedi. Gün ATA’mızın bize emaneti olan Cumhuriyet ve eserlerini korumaya ant içmiş tüm Cumhuriyet kadınlarının günü. Bu vesile ile hepimizin 05 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin yıldönümünü kutlu olsun diyorum.  Bu gün vesile ile partimize üye olan kadın arkadaşlarımıza rozetlerini takacağız. Bodrum Belediye Başkanımız aramızda hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyorum dedi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras günü anlamı ile ilgili şu bilgileri paylaştı. Aras “Parti üyeleri değerli yoldaşlarım, bu önemli günü sizlerle birlikte yad etmenin gururu içerindeyim. Bugün sayın kadın kolları başkanımızın açıklamalarına sonuna kadar katılıyor ve alkışlıyoruz. Altına herkes imzasını atıyordur diye düşünüyorum. 03 Aralıkta Genel Başkanımızın açıkladığı vizyonda da aynı şekilde kadınların önemini bir daha gördük. Bir yanda kadını döven diğer bir tarafta kadını baş tacı eden bir  anlayış söz konusu. Onu da hep beraber idrak ettiğimizi düşünüyorum. O yüzden o vizyona ve o iradeye sahip çıkmamız gerekiyor. Toplumsal, hukuksal, kültürel, sosyal , ekonomik büyük bir çöküş içerisindeyiz. Bir an önce bu cendereden çıkmamız lazım. Bunu da sizlerin desteği ile tüm halkımızı kucaklayarak yapacağımızı düşünüyorum. Kadınlar çok ciddi çalışmalar yapıyor. Kadınlara ekonomik alanda ellerini rahatlatmak için çalışmalar yapılıyor. Bunları da hep beraber önümüzdeki günlerde göreceğiz. Semeresini de alacağız. Kadın sığınma merkezini açtık. Danışma merkezini kurduk. Sokak sokak çalışma yürütülüyor. Sizlerin desteği ile bu çabaların daha da büyüyeceğini düşünüyorum” dedi. Başkan Aras daha sonra partiye katılan kadınların rozetlerini taktı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
CHP Bodrum İlçe 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Günü İle İlgili Açıklamalarda Bulundu
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bodrum Sıcak Haber - Bodrum Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!