Kiracı Ev Sahibi Anlaşmazlıklarında Dava Sayıları Artıyor

featured

BODRUM HABER – Bodrum’da son zamanlarda yaşanan fahiş kiralar sebebi ile ev sahibi ve kiracılar arasında anlaşmazlıklar, toplumsal huzursuzluklar meydana gelmeye başladı.

Anlaşmazlıklar Bodrum Adliyesi’ne taşınırken, davalarda her geçen gün artmaya başladı. Konu ile ilgili yapılan araştırma sonucunda 2023 yılı ilk üç ayında Sulh Hukuk Mahkemesi’nde 298 tahliye davası, 36’da kira tespit davası açıldığı belirlendi. Üstelik bu sayılar, Mal sahibi ile Kiracı arasında sadece kira uyuşmazlığından kaynaklı davalar.

Bodrum Sıcak Haber olarak konuyla ilgili Muğla Barosu avukatlarından Handan Yazıcıoğlu ile gerçekleştirilen söyleşide, özellikle kiracıların konu ile ilgili oldukça muzdarip oldukları ortaya çıktı. Anlaşmazlıkların dayanışma içerisinde çözülmesinin önemli olduğuna dikkati çeken Yazıcıoğlu, davalarla ilgili “Avukat olarak bu bizim için bir gelir kapısı. Kiracı ya da mal sahibi olsun onların avukatlık hizmetlerini vermek bizler için çok önemli ve saygın bir değer ama biz esas avukatlar olarak kiracıların ve mal sahiplerinin ceza davalarına olsun kira davalarına olsun bakmaktan gerçekten yorulduk ve üzülüyoruz. Ben buradan mal sahiplerine sesleniyorum hepimiz aynı toplumda yaşıyoruz. Ticari kazanımları için yüksek kira ödemeyi kabul edenler, işleri, ticari kazanımları bitip Bodrum’dan gittiklerinde Bodrum’da yine biz bize kalacağız. Her zaman yüz yüze bakacağız.” dedi.

Yazıcıoğlu, konu ile ilgili oldukça önem taşıyan açıklamalar da yaparak kiracıların dikkat etmesi gereken bazı ipuçlarına da değindi.  Son birkaç ayda çoğalan tahliye davaları ile ilgili kiracıların oldukça muzderip olduklarını belirten Yazıcıoğlu belgeler ile yaptığı açıklamalarda şunlara değindi.

Mal sahipleri Orantısız Kira artışı Yaptı

Mal sahiplerinin kiracılarına orantısız artışlar sebebi ile enflasyonun yükselmesinden dolayı kira bedellerinde artış yaşandı.  Mal sahipleri kanunun kendilerine verdiği haklar  doğrultusunda kira bedellerini arttırmak istiyor. Onlarda kendilerince haklılar, ama kiracılar bu konuda çok muzderip buda adliyelere davaların çoğalması olarak yansımakta. Bodrum  Adliyesinde bunu bire bir yaşıyoruz. Dosya sayıları çok fazla sulh hukuk mahkemelerinde an itibarı ile 298 adet tahliye davası görülmekte. Bu dosyaların tamamı kiracı ile ev sahibi arasında kira uyuşmazlığından kaynaklı davalar ve en fazla 3 aylık bir süreç.  Bu korkutucu bir rakam. Zira bu dosyalar sadece tahliye davası. Ev sahibi kiracı arasında olan diğer ceza davaları hariç bu rakamlar. Kiracılar bize geldikleri zaman bir takım sorularla geliyorlar. Bizlerde bilgimiz yettiğince cevap vermeye çalışıyoruz. Örneğin ev sahibimiz ara zam talebinde bulunabilir mi. Kira sözleşmesinde belli bir kira bedeli var. Kira tefe tüfe’ye göre yenilenmiş ama mal sahibi arıyor ve kira bedelini bir miktar daha arttırmak istiyor. Bunu diyebilir mi, diyemez bunun hiçbir hukuki dayanağı yoktur. İçleri rahat olsun.

“3 sene boyunca hiç kimseye kural olarak kiraya veremez”

Önümüze gelen uyuşmazlıklar ile ilgili birkaç dava dosyasını derlemeye çalıştım. Mesela mal sahibi benim hiç evim yok bende kiradaydım bana o kirayı vermek çok güç geliyor o yüzden ben kendi evime taşınacağım diyor kiracıya ve sen çık diyor. Kiracı çıkmak istemeyince mal sahibi ihtiyaç sebebi ile tahliye davası açıyor. Kazanıyor, karar kesinleşiyor ve kiracıyı tahliye ediyor. Evine giriyor. Bunda bir problem yok kiracı artık bir şey yapamaz. Ama eğer burada mal sahibi o eve girmek yerine bir başkasına yeniden kiralama yapar veya başka şekilde gelir getirecek bir şekilde kullanırsa kiracı da bunu  tespit edip belgelerse o zaman kiracıya bir tazminat hakkı doğar. Bu çok önemlidir. 3 sene boyunca hiç kimseye kural olarak kiraya veremez. Kiracı tespit ederse oradan çıkmış olsa bile mal sahibine yönelebilir.

Kiracının birkaç kere kirayı ödememesi ile icra takibi başlatılır

Mal sahiplerinin sık sık sorduğu bir soru ise, Hangi durumlarda kiracının evi tahliye etmesi istenebilir. Sözleşme devam ederken mal sahibi mutsuz olmasından dolayı kiracıyı çıkartma isterse, kiracının birkaç kere kirayı ödememesi ile icra takibi başlatılır. Kiracı icra takibine itiraz ederse dava yolu ile gerçekten ödeme yapılmadığı tespit edilirse kiracıyı çıkartmak mümkün.  Sözleşme sürecinde 2 kez gecikme ihtarı yaparsa mal sahibi icra takibini başlatabilir. En önemlisi ise tahliye taahhütnamesi kira sözleşmesi ile birlikte birde tahliye taahhütnamesi aldıysa mal sahibi işleme koyarak kiracıyı çıkartabilir. Sözleşmede yıllık kira bedeli olarak anlaştılarsa ve sözleşmenin altına kiracı imza attıysa yıllık kira geçerli olur. Mal sahibi ile kiracı arasında bir tahliye davası oldu icra takibini kiracı kaçırdı tahliye talepli takip kesinleşti. İş işten geçtikten sonra bizlere gelen de oluyor. Dosya buraya geldiğinde yapacak bir şey yok. Ancak gelen tebligat kiracı tarafından değil de bir komşusu tarafından alınırsa süreç işlemeye başlamaz. Mal sahipleri dava açmadan kiracısını çıkartabilir mi. Kiracı kirasını düzgün ödüyorsa, çevredeki komşuları ile herhangi bir sorunu yoksa, oturduğu süreç  içinde evde tadilatlar yapıp iyileştirmelerde bulunuyorsa mal sahibi 10 yıllık süreyi beklemek zorunda. 10 yıl sonunda mal sahibi kiracısını çıkartabilir. Öncesinde kiracı çıkmak isterse çıkabilir.

Mal sahipleri ve Kiracılar Kendi Aralarında Anlaşsın

Özetlemek gerekirse Bodrum’da en önemlisi dayanışma içinde olmaktır. Mal sahipleri ve kiracılar kendileri birlikte dayanışma içinde bu konuları avukatlara aksettirmeden kanunun verdiği yetkilere dayanarak  kira artışlarına bir tık daha yüksek kira verebilirler mal sahipleri de bu durum doğrultusunda  gelir seviyesi daha yüksek yeni bir kiracı bulduğu zaman, kendi kiracısını hemen yedeğe çekmemeli, bu kiracı bana %25’in üzerinde kira ödüyor diğer kişi % 50 – 60  daha fazla ödeme yapacak ama işleri bittiğinde ticari kazanımları bittiğinde gidecekler. Biz Bodrum’da yine biz bize kalacağız. Her zaman yüz yüze bakacağız çünkü Bodrum çok küçük bir yer. O yüzden biz avukatlar istiyoruz ki evet bu bizim için bir gelir kapısı avukatlar olarak kiracı yada mal sahibi olsun onların avukatlık hizmetlerini vermek bizler için çok önemli ve saygın bir değer ama biz esas avukatlar olarak kiracıların ve mal sahiplerinin ceza davalarına olsun kira davalarına olsun bakmaktan gerçekten yorulduk ve üzülüyoruz. Ben buradan mal sahiplerine sesleniyorum hepimiz aynı toplumda yaşıyoruz umarım bu faydalı bir röportaj olmuştur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü
Kiracı Ev Sahibi Anlaşmazlıklarında Dava Sayıları Artıyor
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bodrum Sıcak Haber - Bodrum Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!