1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. Bitez Sahilinde Kıyı İşgallerine Karşı Eylem: Halk Plajı İçin Mücadele

Bitez Sahilinde Kıyı İşgallerine Karşı Eylem: Halk Plajı İçin Mücadele

featured

BODRUM HABER – Bodrum’un Bitez Mahallesi’nde bir araya gelen eylemciler, kıyı işgallerini protesto ettiler ve halk plajı olarak ayrılan alanın ölçümünü yaptılar. Her Pazar günü Bodrum’un farklı bir sahilinde kıyı işgallerini protesto eden “Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi”, bu haftaki eylemini son dönemde kaçak yapılaşmanın arttığı Bitez sahilinde gerçekleştirdi.

“Kıyılar Halkındır, Tüm İşgaller Kalkıncaya Kadar Kıyılardayız” yazılı pankartlar ve “Kıyılar Halkındır”, “Kıyı Kanununu Uygula”, “Elini Çek, Kıyılar Halkındır”, “Denize Erişim Herkesin Hakkı”, “Kıyılar Halkındır, Halkın Olacak” yazılı dövizler taşıyan eylemciler, sloganlar atarak şezlong ve kumsala yerleştirilen masaların arasından yürüdüler. Eylemciler, sahilin bazı bölümlerinde şezlong ve masaların denize kadar sokulması nedeniyle yürüyüş yaparken suya girmek zorunda kaldılar.

Eylemcilere sahildeki bazı vatandaşlar alkışlar ve sloganlarla destek verirken, kimileri de ne olup bittiğini anlamaya çalıştı. Sahilde ve yürüyüş yolunda ilerleyen eylemciler, yürüyüşü sahildeki cami önünde sonlandırdılar. Cami önünde halk için ayrılan plajı adımlayarak yaklaşık 20 metrelik alanın ölçümünü yapan Muğla Çevre Platformu’ndan Güney Şirin, daha sonra elindeki havluyu serecek yer aradı. Şirin, “Havlumuzu nereye sereceğiz arkadaşlar, havlumuzu serecek yer dahi bırakmıyorlar. Artık yeter diyoruz. Kanunu uygulayın, işgale son verin.” diye konuştu.

Anayasa, tüm yurttaşlara kıyılarda eşit kullanım hakkı verse de, yurttaşların kıyıları ücretsiz kullanımı engelleniyor. Yazın gelişiyle kıyı işgalleri artarak devam ediyor. Kumsalda iskele yapımı yasaklanmasına rağmen her gün farklı kıyıda, kumsalda iskele yapılıyor. Vakıflar, şirketler, oteller, barlar ve restoranlar işgal ettikleri kıyılarımızı rant alanına çeviriyorlar. Ecrimisil adı altında her yıl sürekli kiralamalar ile işgaller yasalaştırılarak bizzat devlet kurumları tarafından ücretli kullanıma açılıyor. Tüm bunlar yaşanırken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı kıyılar halkındır, halk plajları açacağız diyor. İşgalci MUÇEV şirketinin ise kıyıları işleteceğini belirtiyor.

Plajlarımızın büyük bir kısmı işgal altındayken, Turizm Bakanlığı tarafından kıyılarımızın doğal yapısı bozularak sözde halk plajları yapılıyor. Bizler, belediyelerden ve Turizm Bakanlığı’ndan halk plajları açmasını değil, anayasal hakkımız olan tüm kıyılara eşit ve özgürce ulaşma hakkımızın önündeki engelleri kaldırmalarını istiyoruz. Ecrimisilin kaldırılarak tüm kıyı, koy ve plajlara herhangi bir ücret, kısıtlama getirilmeden tüm halkın eşit ve özgürce ulaşmasını talep ediyoruz. Artık yeter, Anayasa ne diyorsa onu uygulayın. Anayasa’nın tarif ettiği kıyı kanunu uygulanıp, işgaller son buluncaya kadar kıyılarda olmaya ve tüm canlıların yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz.

4o

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bitez Sahilinde Kıyı İşgallerine Karşı Eylem: Halk Plajı İçin Mücadele
Yorum Yap
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bodrum Sıcak Haber - Bodrum Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!