1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. “Hayvan Hakları Savunucularından Çağrı: ‘Hayvan Yasa Tasarısı Geri Çekilmeli'”

“Hayvan Hakları Savunucularından Çağrı: ‘Hayvan Yasa Tasarısı Geri Çekilmeli'”

featured

BODRUM HABER – Bodrum’da  siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda  vatandaş, sokak hayvanları için çıkan yasanın geri çekilmesi için bir araya geldi. Muğla Barosu adına Avukat Arzu Ayyıldız “12 Temmuz 2024 tarihinde AKP tarafından yönetilen ve TBMM’ye sunulan “ölüm yasası” teklifi ile ilgili konuşma yaptı.

Ayyıldız konu le ilgili şunları dile getirdi; Yasa teklif, 17 maddeden oluşan bir yapı ve özetle belediyelere şu yükümlülükleri getiriyor: Yasaklı ırkların huyuna, suyuna veya sağlığına dayalı önlenmesi; saldırgan veya yaşlı ise öldürülmesi; barınaklara istihkakı veya gönüllü barınağa sokulması yerine, öldürülmesi. Yasa, ötenazi tanımı olmayanlar için sözlü çeviri, köpeklerin kendi belgelerini imzalamak istediklerini yanıtlama ve belgelere dayalı olarak onaylama. Belediyelere, köpek hızını azaltmak için yaşayan bir kişinin ilaçla öldürülmesi olarak adlandırılan bir sorun nedeniyle çok daha yaygın bir biçimde yaşanıyor. Hazırlanan yasa tasarımı, bütün sorumluluğu belediyelere yüklenirken, mevcut kapasitenin boyutları ve mevcut kapasitelerin kötü koşulları da eleştiriliyor. 2021 yılında çıkarılan yasa ile nüfusu 25 bini aşan belediyelere 2023 yılı sonuna kadar barınak yapma zorunluluğu getirilmişken ve kötü koşullarda olan barınaklara da iyileştirilmek üzere belirli süreler verilmişken, bu sürelerde yükümlülüklerini yerine getirmeyen belediyelere gerekli yaptırımları uygulamadınız. Yine belediyelere barınak kurmak üzere dört sene daha süre veriyorsunuz. Peki bunca hayvanı nereye toplamayı ve topladıktan sonra ne yapmayı planlıyorsunuz? Barınaklardaki sahiplendirme oranlarının ne kadar düşük ve hatta mucize olduğunu aslında siz de çok iyi biliyorsunuz. Siz kimi kandırdığınızı sanıyorsunuz? Kanlı yasanızı derhal geri çekin, aksi halde bilin ki sizden korkmuyoruz, buradayız ve öldürmek istediğiniz canlarımızın yanındayız” dedi.

Bodrum CHP ilçe Başkanı Tuna Işın ise, AKP tarafından çıkarılan “hayvan hakları Yasası’nın aslında hayvanların yaşam hakkı elinden alan bir katliam yasası olduğunu belirtti. Hayvanların doğal yaşam alanlarının bozulması ve sokakta bırakılmalarının insan kaynaklı bir sorun olduğunu vurgulayarak, doğadaki hiçbir canlının varoluşu sebebinin insan bozulması ve toplu cinayetin soykırım ve katliam olduğunu savundu. CHP olarak, sokak hayvanlarının öldürülmesi yerine yeni bir ad verilerek savunulması eylemlerini, yerel yönetimlere düzenlenen ve yeterliliklerini ifade ettiklerini belirtti.

Dem Parti ilçe Başkanı’nın konuşması sırasında “hayvanlarımızı katlettirmeyeceğiz” şeklindeki açıklaması üzerine bir kişi, “Siz de bizim askerlerimizi öldürüyorsunuz” diyerek tepki göstermesi üzerine  Polis, olaya müdahale ederek vatandaşı olay yerinden uzaklaştırdı.

Eylemciler, Neyzen Tevfik Caddesi üzerinde Tepecik Camii yanına giderek oturma eylemini gerçekleştirdi ve yasa geri çekilene kadar her akşam saat 20.00’de aynı yerde oturma eylemini sürdüreceklerini duyurdu. 

 
 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Hayvan Hakları Savunucularından Çağrı: ‘Hayvan Yasa Tasarısı Geri Çekilmeli'”
Yorum Yap
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bodrum Sıcak Haber - Bodrum Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!