BODRUM HABER – Türkiye’nin ilk yoğun bakım üniteli mobil klinik aracı Bodrum’da Proje Yapım firması tarafından imal edildi. Üstelik bu araçta sadece yoğun bakım yok. Acil ameliyat masası, cilt hastalıkları teşhisi, kulak ve göz taraması , oksijen üretim makinasına kadar hepsi aynı gezici klinik araç içerisinde.
Ama bu kez insanlar için değil, hayvanlar için…
Muğla’nın Bodrum ilçesinde Proje yapım firması tarafından imal edilen çok amaçlı gezici veteriner kliniği ile ilgili açıklamada bulunan şirket müdürü Gökhan ŞEN, özellikle sokak hayvanlarının gündem olduğu bu süreçte, imal ettiğimiz yüksek kapasiteli mobil klinik araçla bir çok patili canlıya hayat verileceğini belirtti.
Daha önce dünyanın en büyük ambulans otobüsünü de üreterek ihraç ettiklerini belirten Şen , özellikle mobil klinik araç imalatı konusunda ki deneyimlerini bu klinik veteriner araca yansıttıklarını belirtti. İmal ettikleri mobil medikal aracın, çok yönlü olması nedeni ile veterinerlik alanında da bir ilk olduğunu belirtti.
ŞEN, Proje Yapım Şirketi tarafından yaklaşık 1 aylık kısa sürede yoğun bir emekle üretilen 5 kedi ve 2 köpek kapasiteli bu mobil veteriner kliniği ve acil hayvan ambulansı araç, kedi ve köpeklerin transferinin yanı sıra yerinde acil müdahale, tedavi ve bakım olanakları da sunduğunu söyledi. Mobil yoğun bakım ve klinik veteriner aracında temel olarak ; Yoğun bakımda yaşamsal destek, kısırlaştırma, acil cerrahi operasyonları, cilt hastalıkları teşhisi, kulak ve göz taraması gibi tıbbi hizmetlerin hepsinin bir arada yapılabildiğini de belirtti.
Gökhan ŞEN yoğun bakım mobil veteriner aracının teknik özelliklerini de şöyle açıkladı.
Araçtaki elektrikli ameliyat masamız, operasyon durumuna göre elektrikli/yukarı aşağı ve trandebulung hareketi yapmakta, ayrıca işlemler esnasında gerekli olabilecek serum askısı, atık gider kanalı gereksinimlere cevap verebilecek tasarıma sahiptir.
Veteriner Yoğun bakım ünitemiz; kediler ve küçük ırk köpekler de akut durumları stabilize edilmek için kullanılan ısısı , oksijen düzeyi , nem vb çevresel etmenleri ayarlanabilen bir ünitedir. Hızlı gelişen durumlarda kedi/köpeklerimizin durumu düzelene kadar steril ortamlarda kalmaktadırlar. Ayrıca ünitemiz de başka hiçbir cihaz da bulunmayan Karbondioksit Uyarı Sistemi bulunmakta. Yoğun bakım ünitesi içerisindeki hava kritik düzeye geldiğinde sistem tarafından otomatik olarak uyarılmakta ve hava takviyesi ile kabin içindeki hayvanın sağlığı da korunmaktadır.
Mobil veteriner kliniği aracımız içerisindeki Veteriner infüzyon pompası ile hastanın beslenme veya sıvı eksikliğini tamamlamak için sıvıların ya da ilaçların toplar damar yolu ile hastaya verilmesi gerektiren durumlarda kullanılabilecektir. Cihazımızda bulunan serum ısıtma özelliği ile de soğuk havalarda uygulamada patili dostlarımıza hasta konforu ayrıca sağlanmaktadır.
Aracımızda bulunan Wood lambası veteriner hekimlerin hayvanlarda oluşan cilt hastalıklarının teşhisinde kolaylık sağlamaktadır. Özel ışığı sayesinde derilerin katmanlarının derinlemesine incelenmesine ve hastalıklı olan derilerin teşhisinin yapılmasına olanak sağlamaktadır.
Gezici klinik aracımız kendi oksijenini üretebilmektedir. Veteriner oksijen konsantratörü cihazımız havadaki gazları ayrıştırır ve moleküler elekler ile % 93 (±3) saflıkta oksijen üretir. Moleküler elekler sayesinde canlı sağlığına uygun bir şekilde oksijen gazı üretmektedir. Bu sayede hastaya gerektiği durumlarda sağlıklı oksijen takviyesi sağlamaktadır.
Mobil veteriner aracımızda hayvanların kulaklarında veya gözlerinde bir sorun olup olmadığına bakılabilmektedir. Mobil klinik araç içerisinde bulunan otoskop ve oftalmaskop cihazları, hayvanların muayeneleri ve kontrolleri için kullanılmaktadır. Otoskop kulak muayenesi için, oftalmaskop ise göz taraması işlemlerinde kullanılmaktadır.
Gökhan ŞEN sözlerini şöyle tamamladı. Unutmamalıyız ki Mahatma Gandhi nin dediği gibi “Bir milletin büyüklüğü ve ahlaki gelişimi, hayvanlara olan davranış biçimi ile değerlendirilir.” Ve biz de bu konuda elimizden geleni yapmayı ve üretmeyi sonuna kadar sürdüreceğiz.