Bugün 10:00’da Göltürkbükü Voyage Otelde Global Turizm Fuarı konuşması yapıldı.
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras; “Sayın bakan yardımcım,Turizm sektörünün çok değerli yöneticileri,Hanımefendiler beyefendiler,Hepinizi saygıyla selamlıyorum.”
“Bu yıl ilkine ev sahipliği yaptığımız, Sn. Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un katkılarıyla gerçekleşen Global Turizm Formunun ülkemiz ve tüm dünya turizmi açısından hayırlı olmasını diliyorum.Bugün burada, kadim medeniyetlerden miras aldığı 3500 yıllık tarihi, doğal güzellikleri, özgün mimarisiyle ünlü Bodrum yarımadasında, dünyanın önde gelen kuruluşların yöneticileri ve temsilcilerini misafir ediyoruz.”
Forumu katılımlarıyla onurlandıran tüm misafirlerimize Bodrum’a ve Türkiye’ye hoşgeldiniz diyorum.
Değerli katılımcılar;
Anadolu toprakları ilk çağlardan itibaren gezginlerin ve yerleşik hayat sürmek isteyenlerin önemli güzergahlarındandır.
Muğla; Antik Karya bölgesinin en eski yerleşim alanlarından biridir.
Sırasıyla; Karya, Mısır, İskit, Asur, Dor, Met, Pers, Makedon, Roma, Bizans egemenliğinde kalmıştır.
1284 tarihinde ise ebedi sahibi olan Türklerin egemenliğine girmiştir.
Bodrum’un da içinde yer aldığı Muğla; karakteristik özellikleriyle yerli ve yabancı turistler için cazibesini arttırmaktadır. Turistler bölgemizi “Yeryüzü Cenneti” ve “Güzelliklerin Buluştuğu Yer” olarak tanımlanmaktadır.
Türkiye sahip olduğu doğal kaynakların yanısıra geçmişten günümüze kadar toplumların meydana getirdiği tarihi ve beşeri kaynakları ile turizm arzı bakımından güçlü ve alternatif turizm olanakları açısından zengin bir ülke konumundadır. Dolayısıyla, turizm sektörünün etkileri hem ekonomik hem de sosyal alanlarda hissedilmektedir. Türkiye’de turizm sektörünün rekabet gücünün artırılmasına, potansiyelinin değerlendirilmesine ve turizm gelirlerinden daha fazla pay almasına yönelik politikalar artan oranda öncelikli hale gelmektedir.
Değerli Katılımcılar;
Değerli konuklar;
Son bir buçuk yılda tüm dünyayı etkileyen pandemi, turizm endüstrisinde de büyük bir değişim ve dönüşüm yarattı.
Bu dönüşümün en çok göze çarpanı ise kuşkusuz dijital göç oldu. Artık insanlar iş ve sosyal hayatını dijital göçebe olarak sürdürmeyi düşünüyor. Elimizdeki veriler 17 milyondan fazla dijital göçebe olarak tanımlanan çalışan sayısının olduğunu gösteriyor. Yine aynı veriler, dijital göçebelerin %70’inin kadın olduğunu ve bu çalışanların haftada 40 saatten fazla mesai harcadığını gösteriyor. Yakın tarihte 50 milyon olacağı öngörülen dijital göçebelerin ‘yeni normal’ olarak tanımlanan bu yeni süreçte hayatımızda çok daha fazla yer alacak. Dijital göçebe olarak tanımlanan iş hayatının aktörleri aynı zamanda turizm sektörünün de çok önemli bir unsuru haline gelecek.
Değerli konuklar;
Bali, Tailand, Vietnam, Kuala Lumpur, Singapur vb. ülkeler kültürel çeşitlik, zengin doğal yaşam, ucuz yaşam standartları, misafirperverlik ve devlet prosedürünün basitliği ile dijital göçebelerin turizm sektöründe yarattığı katma değerden en fazla yararlanan ülkeler arasında yer alıyor.
Genelde Türkiye, özelde de Bodrum zengin kültürel çeşitlilik, misafirperverlik, zengin tarihi miras, eşsiz doğal güzellikleri gibi birçok olanağa sahip.
Türkiye ve Bodrum’un dijital göçebe kavramına turizm sektöründe hızlı adaptasyonu için ihtiyacımız olan tek şey devlet prosedürünün kolaylaştırılması.
Ne şanslıyız ki sektörün içinden gelen bir bakana sahibiz. Kendisinin gerekli düzenlemeler için merkezi hükümet ve yerel yönetim arasında iş birliği ve koordinasyonu sağlayacağına inanıyorum.
Değerli katılımcılar,
Bodrum; yeni normalde, hem dijital göçebeler üzerinden iş eğilimlerini hem de yerli ve yabancı turistlerin tatil eğilimlerini belirleyecek ve karşılayacak özelikte. Bodrum, yeni normale geçeceğimiz şu günlerde değişen iş yapma (dijital göçebelik) ve güvenli tatil anlayışını benimseyecekler için önemli bir destinasyon olacaktır. Bodrum; bu süreçte kalabalık kent yaşamından uzak, sakin, doğa içinde, tarihi dokularla iç içe olan coğrafi örgüsüyle; ödüllü liman ve marinalarıyla iş ve tatili bir arada kurgulayacak, tüm talepleri karşılayacak donanıma sahiptir. Ayrıca kara ambulansı, deniz ambulansı, hava ambulansı, 3 tam donanımlı hastane ve yeterli sayıda yatak kapasitesi, gelişmiş bir sağlık altyapısı ve yaygınlaştırılacak seyahat sigortasıyla güvenli tatil için de çok önemli bir merkez olacaktır.
Pandemi ile birlikte Bodrum’da ve dünyanın her yerinde yaz-kış turizmi canlanmış durumdadır sevgili konuklar.
Bodrum nüfusu pandemiyle birlikte 3’e katlandı.
Amacımız bu yeni koşullara adapte olup, tüm altyapıyı güçlendirerek Bodrum’da 12 ay turizmi canlı tutmak.
2,5 milyon turist ve 5 milyar dolar gelir hedefimize bu sayede ulaşabileceğimize inanıyoruz.
Bunun için çalışıyoruz.
Sevgili misafirler;
Bodrum’un kendine has bir kültürü, tarihi, kimliği ve dokusu var. Demokrasi kültürünü , evrensel demokratik değerleri içselleştirmiş, demokrasinin bütün kurallarını işleten bir yönetim anlayışı var.
Bodrum’da herkes inancını özgürce yaşar. Hiç kimse kmliğinden ya da yaşam tarzından ötürü ötekileştirilmez. Bodrum’da tarihe, anılara, demokrasiye, farklılıklara saygı vardır.
Anadolu’nun bin yıllık hoşgörüsü Bodrum’da yaşar. Bodrum’da insana, toprağa, havaya, suya; yaşamın tüm renklerine saygı duyulur.
Özellikle Avrupa merkezli turistlerin Türkiye’nin, Bodrum’un modern değerlere olan saygısını görmek ve yaşamak için buraya geldiğinin de farkındayız.
Avrupa ve dünya turizm liginde Bodrum tüm bu değerleriyle saygın bir yeri hak ettiğine inanıyoruz.
İşte bu yüzden Bodrum’u gastronomisi, biyo çeşitliliği, agro turizmi, doğa turizmi, eşsiz tabiat ve kültür mirasıyla, evrensel değerleri yücelten insanıyla küresel çapta bilinir kılıp glokalleşme alanında örnek bir marka kent yapma hedefimiz var. Tüm çalışmalarımızda Bodrum’u bir bütün olarak çekim merkezi haline getirecek; sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmada ölçülebilir fayda sağlayacak, sürdürülebilir projelerle bir küre-kent haline getirmek gibi bir motivasyonumuz var. Yani Bodrum’da globalleşme ve yerelleşmenin karışımından oluşturacağımız yeni bir dünya kurarak Bodrum’u glokalleşmenin en iyi örneği olan bir markaya dönüştürebiliriz.
Her geçen gün dünyanın ilgisini çeken Bodrum, inanıyorum ki uluslararası ekonomik forumların, turizm forumlarının, büyük spor organizasyonlarının, kongrelerin yapıldığı yer olacak. Bodrum bu potansiyeli ile ülke ekonomisine çok ciddi döviz getirisi sağlayacak, ülkemizin dünyaya açılan en geniş ve en görkemli penceresi olacak.
Bodrum’da cazibe unsurlarını öne çıkarmak, yeni cazibe alanları oluşturarak yurt içinden ve yurt dışından yatırımcı ve turist çekmek için Bodrum’u çeşitli etkinliklerle uluslararası bir boyuta taşımak istiyoruz. Bu amaçla düzenlediğimiz Global Turizm Forum ile bir ilke imza atarak Bodrum’u Dünya’nın Blue Davos’u yapmayı hedefliyoruz.
Bu organizasyon için destek veren, emeği geçen herkese ve değerli katılımcılara; ayrıca Türkiye’nin güçlenmesi ve büyümesi için gayret sarf eden değerli yöneticelere de huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum.
Sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.
Aklınızda Türkiye, yüreğinizde Bodrum olsun.
Sağlıkla kalın…”
Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan : “Covid-19 süreci içerisinde turizm için yaptığımız çalışmalardan kısaca bahsetmek istiyorum. TBMM’nin onayıyla 2019 yılında Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı’nı kurmuştuk. Hedeflere ulaşmak için bizim için önemli bir çalışma. Turizm sektörünün elde ettiği gelirlerden alınan payla Türkiye’nin turizm değerlerini tanıtma odaklı kurulmuştur.”