1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. Bodrum’un Vazgeçilmezi Pedesa Antik Kent

Bodrum’un Vazgeçilmezi Pedesa Antik Kent

featured

Bodrum’un vazgeçilmezlerinden biri olan Pedasa Antik Kenti, Konacık’ın bakir kalan tepelerinde, yeşilin envai tonunun sarmaladığı Gökçeler mevkiinde yer almaktadır. Kent Halikarnassos Yarımadası’nın en önemli Leleg yerleşimini oluşturmaktadır. Antik kaynaklarda izini sürdüğümüz Pedasa, ilk olarak Homeros’un İliada destanında “Altes kralıdır savaş sever Leleglerin, Satnioeis kıyılarında Pedasos’u tutardı elinde” dizeleriyle anlatılır. Heredot ise, bu eşsiz uygarlığı “Savaş başlığının üzerine konan sorguçu, kalkan üzerine işaretler kazımayı ve kalkanı tutmak için kulp yapmayı icat edenler” olarak anlatmaktadır. Bu güzelliklerin yanında orayı gezen bazı gezginlerin attığı çöplerle kirletilmiştir. Bakımsızlığıyla ilgi çeken Pedesa Antik Kent bu yönüyle güzelliğini kaybetmektedir. Yakın zamanda Bodrum’da bulunan 3 bin 500 yıllık Pedasa Antik Kenti, define avcıları tarafından talan edildi. Mezarları kazan, her taşın altına bakan definecilerin tarihi yapılara zarar vermesi yetkilileri çileden çıkardı.

İtalyan Hafirler tarafından bu mezarlar 20. Yüzyılın başlarında açılmıştır. Buradan günümüze kadar gelen tek şey Pedosa’da yer alan iç kaledir. Kalenin en sağlam olan yeri doğu kanadıdır. Kule ile dar olan kale kapıları eklenmiştir. Mezarların yapımında olduğu gibi kalenin yapımın da da kuru duvar tekniği uygulanmıştır. Yüksek bir kaya üzerine oturtulan kale’nin doğusunda yer alan kulelerden etrafa bakıldığı zaman sur duvarları kısmen izlenebilmektedir. Bir rivayete göre burada yaşayanları kötü bir olay yaşaması, Athena’ya benzer bir tanrıçanın mabedindeki rahibelerin yüzlerinde sakal vb. çıkmasına bağlanmıştır. Bodrumda gezilecek yerler arasında olan diğer tarihi mekânlarda olduğu gibi burada da kazı çalışmaları yapılmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bodrum’un Vazgeçilmezi Pedesa Antik Kent
Yorum Yap
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bodrum Sıcak Haber - Bodrum Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!