İyot Yetersizliğine Dikkat

featured

BODRUM HABER – Dahiliye uzmanı Dr. Sinem Demirel İyot yetersizliği ile ilgili bilgileri Bodrum Sıcak Haber okuyucuları ile paylaştı.

Vücuttaki tüm hücrelerimiz işlevlerini sağlıklı sürdürmek için iyota ihtiyaç duyarlar. İyota en fazla ihtiyaç duyan ve eksikliğinde ilk olarak etkilenen hücrelerimiz , tiroid hücrelerimizdir. Tiroid dokusu iyotu hem depolar hem de tiroid hormonlarının üretiminde kullanır. Yapılan çalışmalar iyot eksikliğinin , fibrokistik meme hastalığı , meme kanseri, kadınlarda kısırlık ve kalp damar hastalıkları ile de ilgili olduğunu göstermiştirİyot başta tuz olmak üzere kimi gıdalarla alabildiğimiz bir elementtir. Deniz ürünleri , ayrıca yoğurt , peynir gibi süt ürünleri, ıspanak, soya, şalgam pazı , kabak , kuru fasulye , sarımsak, muz, çilek iyot içeren gıdalardır. Fakat tuzdaki iyot gün ışığında hızlıca inaktive olup etkisini yitirdiği için, kullandığımız sofra tuzu,  işlenmesi ve mutfaklarda muhafazası sırasında iyot içeriğini kolayca kaybedebilir.  Sebzelerin iyot içeriği, yetiştiği topraktaki iyot miktarına bağlıdır. Maalesef ülkemizde toprak iyot açısından yeterince zengin değildir. Kimyasal kirlenme ve hızlı tarım yöntemleri de topraktaki iyot düzeyini olumsuz etkiler.  Bu nedenle,  gıdalar günlük iyot ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalabilir. Ayrıca sigara içimi gıdalarla alınan iyotun vücuttaki emilimini azaltır.

İyot eksikliğinde başlıca tiroid hormonlarının yapımı etkilenir. İyot eksikliğinin, tiroid bezinin büyümesine bağlı boyunda şişlik , kolayca üşüme, yorgunluk, kabızlık, kolesterol yüksekliği, kilo vermede güçlük , unutkanlık, baş dönmesi, saç dökülmesi ve depresyon gibi bulguları vardır.

Yetişkinlerde günlük iyot ihtiyacı 150 micgr ‘dır fakat hamilelik ve emzirme döneminde iyot ihtiyacı artar. İyot ağız yoluyla alınınca dolaşımda fazla kalmaz, tiroid dokusuna alınır ve fazlası idrarla atılır. Bu nedenle iyot düzeyinin yeterli olup olmadığına kan testi ile değil idrarda bakılır. İdrarda iyot düzeyinin 100 -200 ng/L olması idealdir. 50-99 ng/L arası hafif eksiklik , 50 ng/L altındaysa ileri iyot eksikliği olarak değerlendirilir.

İyot eksikliğinin giderilmesi,  beslenmede iyot içeren gıdalara daha fazla yer verilmesi, iyotlu tuz kullanılması ve doktorunuz tarafından reçete edilen iyot takviyeleri ile sağlanabilir. Sağlıklı günler dileriz.

                                    

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İyot Yetersizliğine Dikkat
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bodrum Sıcak Haber - Bodrum Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!