Bodrum’da Ekonomi Konuşuldu

featured

BODRUM HABER – Güney Ege Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GESİFED)  BESİAD ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda basın mensupları ile bir araya geldi.

GESİFED Başkanı Oktay Mersin ve BESİAD Başkanı Neslihan Nazlıoğlu açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıya BESİAD üyeleri, GESİFED üyeleri, Denizli Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (DESİAD) Başkanı Nuri Turgut, Denizli Soroptimist Kulübü Başkanı Pınar Cerit katıldı.

“İş dünyası olarak şu an da uygulanan politikanın arkasındayız”

Merkez Bankası’nın orta vadeli programını desteklediklerini aktaran GESİFED Başkanı Oktay Mersin “Klasik Ortodoks politika uygulanıyor. Bu politikanın uygulanması aklın yolu bir dediğimiz durum uygulanıyor. Eylül ayında açıklanan orta vadeli programı destekliyoruz. Olması gereken enflasyon 2024-2025-2026’daki verileri ve buna benzer verilerin doğruluk derecesi bize göre yüzde 70-80 derecede var. Bu güzel durum. Birkaç veride ulaşılması zor gözüken veriler gözüküyor. İnşallah o verilere ulaşılması da yazıldığı gibi olur. Ama bundan önceki dönemlerde açıklanan programlarda açıklandı ama zor diyorduk. Çünkü biz reel ekonomiyiz. İnsanların, birtakım kanun yapıcıların oturduğu yerden gerçekleri tam söyleyemiyorlar ya da netleştiremiyorlar. Şu an söylenen rakamlar gerçekten doğru şeyler. Biz iş dünyası olarak şu an da uygulanan politikanın arkasındayız. Bu uygulama 2-3 sene önce uygulansaydı daha güzel olurdu. Parasal sıkılaşmadan sıkıntı çeken iş dünyası ya da yolda yürüyen her canlı daha az bir zamanda düzgün hale gelebilirdi. 2026’nın sonuna kadar bu sıkıntı, çile çekilecek. Çile diyorum çünkü enflasyonun yüksekliği piyasanın döngüsü ve finansmana erişimde iş dünyası ciddi sıkıntılar çekiyor. Bu politika doğru politika destekliyoruz, arkasındayız geri dönülmesin. İnşallah söz verildiği gibi 2026’nın sonuna kadar sürecek sıkılaşmanın devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama tek haneliye 2026’nın ikinci yarısından önce düşmemizi zor görüyorum” dedi.

“Reçeteyi biraz acı olarak yaşıyoruz”

Asgari ücret ve enflasyona dair açıklamalarda bulunan Mersin “İş dünyasında en büyük gider enerji gideri ve işçilik. Önümüzdeki ay asgari ücret var. Asgari ücretin yüzde 50 oranında artacağı öngörülüyor. Enflasyon düşsün bir sefer olsun. Asgari ücret yüzde 5 artsın ve enflasyon da yüzde 5olsun. Biz bunu 3-5 sene önce yaşadık. Enflasyon oranında artışlar yaşanıyordu ne iş dünyasını ne çalışanı üzüyordu. Şu an çalışan yüzde 50’de olsa mutlu değil. Bana göre de mutlu olmaması normal. Çünkü enflasyon hat safhada ve inşallah bir gün kurtuluruz. Önümüzdeki mayıs ayında bu politikanın sürmesi ile enflasyon yükselişinin duracağı ve hazirandan itibaren de düşüşe geçeceği gözüküyor. Ortodoks politikalarında veya iktisat kurallarında enflasyon yüksekse faiz enflasyonun bir çıt üzerinde olur. Biz bunu yıllardır gördük ve sonra ikisi beraber geri gelir. Önceki uygulanan politikalarda bu yaşanmadı. Şimdi yaşanıyor ve reçeteyi biraz acı olarak yaşıyoruz. Şimdi bu uygulamayı destekliyoruz” dedi.

BESİAD Başkanı Neslihan Nazlıoğlu “GESİFED Denizli, Muğla ve Aydın derneklerini kapsıyor. Bu birliktelik çok önemli. 13 tane derneğin işbirliği ve güç birliği yapması ortak söylemlerde bulunması ve her bölgedeki iş dünyasının sorunlarını masaya yatırması açısından çok kıymetli. Biz her ay toplantılarımızı üyemizin olduğu bir derneğin merkezinde gerçekleştiriyoruz. Bu çok kıymetli. Çünkü o bölgenin problemlerini dile getirmesi ve buna yönelik olarak ortak dilin kullanılması bizler için kıymetli” dedi.

BESİAD Başkanı Neslihan Nazlıoğlu Milli Eğitim Bakanı’nın 17 Aralık’ta TBMM’deki bütçe görüşmeleri sırasında tarikatları ‘sivil toplum kuruluşu’ olarak nitelendirmesine dair yaptığı açıklama ilgili görüşlerini aktardı. Nazlıoğlu şunları aktardı; “Milli Eğitim Bakanı’nın talihsiz açıklaması var. Tarikat ve cemaatlerin de sivil toplum kuruluşu olarak 10 tane protokol imzaladıklarına dair. Demokrasiden bahsedebilmek için sivil toplum kuruluşlarının önemi çok önemli. Demokrasiyi geliştirecek bütün faaliyetler sivil toplum kuruluşlarında gerçekleşiyor. Ancak yılların sivil toplum kuruluşları olarak bahsedilen tarikat ve cemaatleri birer sivil toplum kuruluşu olarak görmediğimizi belirtmek istiyoruz” dedi.

Aydın, Söke ve Denizli’den gelen GESİFED yönetim kurulu üyeleri ve BESİAD üyeleri kendilerini tanıttı. Açıklamalardan sonra basının sorularını, yaşadıkları sıkıntılarını ele alındı ve çözüme dair destek olacaklarını belirttiler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bodrum’da Ekonomi Konuşuldu
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bodrum Sıcak Haber - Bodrum Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!