Minibüs Kooperatif Başkanı Sektörün Sıkıntılarını Anlattı 

featured

BODRUM HABER- İnsanlar günlük yaşantısında bir yerden başka bir yere ulaşımını gerçekleştirirken toplu taşıma araçlarını sıklıkla kullanıyor. Dönem dönem yolcu ve şoförler arasında anlaşmazlıklar çıkıyor. Bu anlaşmazlıklar kimi zaman ücretsiz taşıma ile ilgili kimi zaman birbirlerine karşı sergiledikleri davranışlar ile ilgili kimi zaman ise minibüse yolcuyu alıp almadığı ile ilgili. Bodrum Şehir İçi Minibüs Kooperatif Başkanı Yılmaz Kurtçu ile hem yaşanan bu sorunları hem de taşımacılık sektörü hakkında konuştuk. Şoförler olarak da kendi giderlerinin bir hayli fazla olduğundan bahseden Kurtçu “Keşke eskisi gibi iş yapabilseydik” dedi.

“Elimizden geldiği kadar halkımıza hizmet etmeye çalışıyoruz”

30 seneye yakın taşımacılık sektöründe çalıştığını belirten ve hizmetlerini sunarken sorunlar da yaşadıklarını söyleyen Kurtçu,

“Elimizden geldiği kadar halkımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Bu hizmeti sunarken zaman zaman aksaklıklar, zaman zaman hatalarımız zaman zaman karşılaştığımız zorluklar her meslek grubunda olduğu gibi bizde de oluyor. Ama topluma ulaşmak biraz zor olduğu için bizim alanda biraz daha fazla oluyor. 49 üyeli kooperatifiz. 49 tane çalışan araç var ve birkaç tane joker tabiri ile kullandığımız şoförümüz var. 60’a yakın bir grubumuz var” dedi.

“Ücretsiz taşıma ile ilgili çok ciddi problemler vardı”

Ücretsiz taşıma ile ilgili problemlerin olduğunu aktaran Kurtçu,”İşin özünde bizim Özel Toplu Taşıma Araçları (ÖTTA) olarak verdiğimiz toplu taşıma hizmetinde zaman zaman sıkıntılarımız oluyor. Geçtiğimiz dönemde bundan birkaç ay öncesine kadar ücretsiz taşıma ile ilgili çok ciddi problemler vardı. Bu problemlere istinaden maalesef tasvip etmediğimiz davranışlar sergileyen arkadaşlarımız mevcuttu. Birkaç ay önce eylemden sonra Büyükşehir Belediyesi’nin vermiş olduğu destekten kaynaklı yaşanan problemlerin yüzde 85’ini giderildiğini biliyor ve yaşıyoruz. Kalan yüzde 15′ lik problemlerde gün içerisinde insanların yaşadığı genel streslerden kaynaklı oluyor. Küçük çaplı, ufak tefek sıkıntılar da yaşanmıyor değil” açıklamalarında bulundu.

“Artık hak ettiğimizi kazanamıyoruz

Hayat koşullarından dolayı giderlerinin çok fazla olduğunu söyleyen Kurt şoförlere yapılan zam hakkında değerlendirme bulunan Kurtçu, şunları aktardı;

” Yanlış hatırlamıyorsam ağustos ayında bir zam almıştık ve bizim için fena bir zam değildi. O dönemde mazot ciddi anlamda artış sergilemişti. Sonra mazotun bir kısmı aşağıya çekilse de günümüzde ağustos ayındaki fiyatları yine gördük. Maalesef bizim de giderlerimiz her geçen gün artıyor. Gider kalemlerimiz sadece akaryakıt değil. Evet çok ciddi konusu akaryakıt ama amortizmanı, lastiği, vergisi, algısı bunlar çok büyük ayrı ayrı kalemler. Dolayısıyla bizde artık hak ettiğimizi kazanamıyoruz. Her meslek grubu hizmet verdiği sektörden çoluğunu çocuğu geçindirmeye çalışıyor. Bizimde amacımız bu. Takdir ederseniz ki mesai saatleri en uzun olan insanlar bizleriz. Çünkü vatandaşımız işine gitmek için minibüse bindiğinde minibüsçü mesaiye başlamış oluyor. Mesaisi bitip akşam evine gittiğinde de minibüs kullanan vatandaş hala mesaisine devam ediyor. Dolayısıyla bizim mesai saatlerimiz daha uzun. Yapacak bir şey yok mümkün mertebe hizmetimizi yapıp paramızı kazanmaya çalışacağız”

Taşımacılık sektöründe yapılan havuz sistemi ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Kurtçu,

“Havuz sistemi vatandaşları ilgilendiren bir konu değil. Bu 5393 sayılı belediyeler kanunun verdiği bir yetki var. Bu yetkiye dayanarak Büyükşehir Belediyesi olduktan sona dönüşüm planlaması gerçekleşti. Biz de bu dönüşüm planlamasına katıldık. Bu havuz sistemi denilen şey araçlarımızda kart okuttuğumuz cihazlar ve araç kameraları var. Sesli ve görüntü kaydedebilen gece görüşüne sahip. Bu sistemlerin belediye ve belediyenin anlaşmış olduğu bir firma tarafından bir sözleşmeye dahil olduk. Bu dönüşüm konusunda sonra ortaya çıkan tablo ise şu şekilde. Biz 49 aracımız ile hizmet veririz. 49 aracın kazandığı para bir havuzda toplanır. Bu havuzda toplanan parayı her hafta pazartesi günü şirket ve belediye kendi komisyonunu alır. Kalanını da 49 eşit parçaya paylaştırılır. Bizlere her pazartesi günü ayın 3 ila 5 arasında gönderilir. Ödemelerimizde bir sorun çıkmaz. İşin özüne bakıldığında zaman ben uzun yıllar bu işi yapan biri olarak kötü bir sistem olmadığını düşünüyorum. Önceden malum dakika ile çalıştığınız için arka ve önümüzde ki ile çok sıra kavgaları oluyordu. Bu sistem bunu bitirdi ve bu sistemin daha yararlı olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Her şey insanların üzerine yük”

Toplu taşıma ücretlerinin fazla olduğuna dair söylemler hakkında açıklamalarda bulunan Kurt, kendi giderlerinin de fazla olduğuna dikkat çekti. Kurtçu,

” Zaman zaman bu konu ile ilgili belediyemize şikâyet gidiyor. Kooperatif başkanı olarak bana da geliyor. Bu konularla diyalog kurmak istemeyiz karşı karşıya kalmak istemeyiz. Maalesef artık günümüzde geldiğimiz öyle kötü bir nokta var ki. Bugün markete gidip aldığınız bir ürünü ertesi gün aynı paraya alma şansınız yok. Böyle bir toplumda böyle bir durumda bizim yılda bir kere aldığımız zam tartışılıyor. Toplu taşıma kullanan vatandaşlarımızı da anlıyorum, çok iyi anlıyorum. Her şey insanların üzerine yük. Her bir lira insanların üzerine daha altından kalkamayacağı yükler yüklüyor. Ama bizim de bakım, akaryakıt, vergi, onarım bu giderlerimiz haddinden fazla arttı. Muhasebeden işlerimiz çok fazla. Dolayısıyla bizler de keşke eskisi gibi iş yapabilseydik. Keşke Türk lirasının eskisi gibi alım gücü fazla olsaydı. Maalesef biz artık keşkelerle yaşayan bir toplum olduk. Herkes yaşadığını maalesef en iyi şekilde kendi biliyor” ifadelerinde bulundu.

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Minibüs Kooperatif Başkanı Sektörün Sıkıntılarını Anlattı 
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bodrum Sıcak Haber - Bodrum Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!