Alternatif Yatırım Fonlarına İlgi Artıyor

featured

BODRUM HABER – Finansal özgürlüğünü kazanmak isteyen tasarruf sahiplerinin uzun vadeli yatırım için tercih ettiği alternatif yatırım fonları güçlü büyümesini sürdürüyor. Girişim Sermayesi Yatırım Fonları’nın toplam büyüklüğü 129 milyar Türk lirası, Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın toplam büyüklüğü de 82 milyar Türk lirası düzeyinde bulunuyor.* Alternatif yatırım fonlarının bu yıl ise yüzde 100’ün üzerinde bir büyüme kaydetmesi bekleniyor.
Türkiye’de yatırım fonlarına ilgi her geçen gün artıyor. Uzun vadeli yatırım için tercih edilen alternatif yatırım fonları da güçlü büyümesini sürdürüyor.
Geleneksel yatırım fonları, hisse senedi, borçlanma aracı, tahvil ve mevduat gibi finansal araçlara yatırım yapıyor. Alternatif yatırım fonları ise bunların dışında kalan Sermaye Piyasası Kurulu mevzuatında belirlenmiş varlıklara yöneliyor.
Halka açık olmayan start-up’lara, gayrimenkullere yatırım yapan alternatif yatırım fonları, uzun vadede yüksek getiriyi hedefliyor.
Alternatif yatırım fonları arasında en öne çıkanlar ise girişim sermayesi yatırım fonları (GSYF) ve gayrimenkul yatırım fonları (GYF).
Alternatif yatırım fonları için Türkiye’de ilk adım 2014 başında Resmi Gazete’de yayınlanan SPK’nın Girişim Sermayesi Yatırım Fonları’na İlişkin Esaslar Tebliği ve Gayrimenkul Yatırım Fonları’na İlişkin Esaslar Tebliği ile atıldı.
Türkiye’nin faaliyet izni almış ilk alternatif yatırım fonu yönetim şirketi Re-Pie Portföy, 2015 yılında faaliyetlerine başladı. 2017 yılında Türkiye’nin ilk gayrimenkul yatırım fonuyla alternatif yatırım fonları nitelikli bireysel ve kurumsal yatırımcılarla buluştu. Re-Pie Portföy hemen arkasından 2018’de girişim sermayesi yatırım fonu faaliyetlerine başladı. Türkiye’de alternatif yatırım fonları alanında öncü olan Re-Pie Portföy, açık ara liderliğini de sürdürüyor.
GSYF ve GYF’ler yatırımcıya önemli fırsatlar sunuyor
Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre portföy yönetim şirketlerinin yönettiği fonların toplam büyüklüğü bugün itibarı ile 2,55 trilyon Türk lirasına yaklaştı.**
Şu anda Türkiye’deki Girişim Sermayesi Yatırım Fonları’nın toplam büyüklüğü 129 milyar Türk lirası, Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın toplam büyüklüğü de 82 milyar Türk lirası düzeyinde bulunuyor.*
Özellikle pandemi sonrası dönemde Türkiye’de bir başarı hikâyesi olarak ortaya çıkan Peak Games, Getir ve Hepsiburada gibi unicorn’lara daha işin başındayken yatırım yapma isteğinin yanı sıra gayrimenkul satın almanın zorlaşması ile de büyük gayrimenkullere küçük miktarlarla yatırım yapabilme imkânı yatırımcıları alternatif yatırım fonlarına yönlendiriyor.
Türkiye’de 2019 yılında GSYF büyüklüğü 1,7 milyar Türk lirası, GYF büyüklüğü de 6,1 milyar Türk lirası civarındayken, özellikle 2021’den sonra bu pazarlarda ciddi bir büyüme yaşandı.
Hızlı büyümenin yeni unicorn adayı şirketler ve dev gayrimenkul yatırımlarının yanı sıra Sermaye Piyasası Kurulu tarafından getirilen düzenlemelerle bu yıl da ivme kazanarak devam etmesi bekleniyor.
Alternatif yatırım fonlarının avantajları
Sektör uzmanlarına göre günümüzde tasarruf sahipleri, enflasyon karşısında ezilmemek ve gelecek kaygılarını ortadan kaldıracak finansal özgürlüklerini kazanmak için ciddi arayış içinde.
Türkiye’de 2022’den itibaren yüzde 50’nin üzerine çıkarak yükseliş eğilimini sürdüren enflasyon ve geleneksel yatırım araçları arasında en çok tercih edilen vadeli mevduatta negatif reel faiz oluşması tasarruf sahiplerini yeni finansal enstrümanlara yönlendirdi.
Birikimlerini değerlendirmek ve enflasyon karşısında korumak isteyen önemli bir kesim gayrimenkule yönelse de gelir artışının üzerinde oranlarla artan fiyatlar nedeniyle konuta erişim zorlaştı.
İşte bu noktada alternatif yatırım fonları çok iyi bir seçenek olarak öne çıkıyor. Bireyler tek başına bir AVM, otel ya da gayrimenkul yatırımlarından bağımsız bir bölüm alamasa da alternatif yatırım fonlarının popüler bir türü olan gayrimenkul yatırım fonları ile bu varlıklardan pay alarak, kira ve değer artışı gibi getirilerine yatırım yapabiliyor.
Yine oldukça ilgi gören girişim sermayesi yatırım fonları da yatırımcılara yeni kurulmuş girişimlere veya büyüme potansiyeli yüksek şirketlere herkesten önce yatırım yapma imkânı sağlıyor.
Henüz payları halka açılmamış, gelecek vaat eden şirketlere yatırım yapmak, tasarruf sahiplerinin finansal özgürlüklerini sağlamak yolunda en önemli araçlardan biri olarak dikkati çekiyor.

*2 Nisan 2024 Rasyonet datalarına göre
**04 Nisan 2024 Merkezi Kayıt Kuruluşu datalarına göre

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Alternatif Yatırım Fonlarına İlgi Artıyor
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Bodrum Sıcak Haber - Bodrum Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!